Oostenrijk in ban van corruptieschandalen
WENEN (ANP/DPA) – Oostenrijk wordt sinds maanden beheerst door corruptieschandalen. Bijna dagelijks verschijnen onthullingen over dubieuze betalingen van ondernemers aan ministers. Justitie heeft de handen vol aan een waslijst aan onderzoeken.
Opiniepeilingen tonen dat het vertrouwen in de politiek naar een dieptepunt is gedaald: ruim twee derde vindt politici omkoopbaar.
De schandalen treffen vooral de rechtse regering onder bondskanselier Wolfgang Schüssel, die regeerde tussen 2000 en 2007. De reeks affaires begon toen een ex-manager van Telekom Austria onthulde dat het bedrijf toenmalige ministers had betaald om gunstige besluiten ’te kopen’. Vervolgens doken berichten op over het nieuwe systeem voor de politieradio. Bij deze aankoop van totaal 1 miljard euro, zou miljoenen euro’s smeergeld zijn betaald aan de toenmalige minister van Binnenlandse Zaken Ernst Strasser. Dat is dezelfde persoon die in maart als Europarlementslid smeergeld wilde aannemen toen journalisten van de Sunday Times zich voordeden als zakenlui.
Bij de privatisering van het staatsvastgoedbedrijf Buwog zouden ook miljoenen zijn verdwenen in de zakken van politici. Ondertussen loopt nog een onderzoek of een minister van Defensie geld kreeg om gevechtsvliegtuigen van het type Eurofighter te bestellen.
Inmiddels is oud-kanselier Schüssel uit de politiek gestapt, wegens alle beschuldigingen. De pijlen zijn nu gericht op de huidige sociaaldemocratische kanselier Werner Faymann. In zijn tijd als minister van Infrastructuur liet hij zijn diensten een dure reclamecampagne voeren waarin hij gunstig naar voren kwam.
Franz Fiedler, chef van Transparancy International en oud-president van de Rekenkamer, zegt dat de corruptiezaken voortkomen uit slappe wetten en de lossere omgangsvormen in Oostenrijk. Volgens hem heerst er een vriendjespolitiek, net als op de Balkan die al in Wenen zou beginnen. „De bevolking knijpt een oogje toe voor zaken die elders strafbaar zijn.”