Economie

IMF: tijd dringt voor financiële sector

WASHINGTON (ANP) – De schuldproblemen in Europa en de Verenigde Staten brengen het internationale financiële systeem steeds verder in gevaar. De tijd voor overheden om de crisis op te lossen dringt, terwijl hun opties afnemen.

21 September 2011 15:09Gewijzigd op 14 November 2020 16:44
Vergadering op IMF-hoofdkwartier in Washington. Foto EPA
Vergadering op IMF-hoofdkwartier in Washington. Foto EPA

Dat stelt het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een woensdag gepresenteerd rapport over de financiële sector.

„De financiële sector zit weer in de gevarenzone en vormt daarmee een bedreiging voor de economische groei”, stelde IMF-directeur José Vi±als. „Het gebrek aan politieke actie heeft een vertrouwenscrisis veroorzaakt, die het pad naar een oplossing smaller heeft gemaakt.”

Het IMF waarschuwt voor de vicieuze cirkel van zwakke economische groei en hoge schulden die het voor banken en overheden steeds moeilijker maakt om hun financiële positie te verbeteren. Daardoor is een deel van de vooruitgang die sinds de financiële crisis werd geboekt, de afgelopen maanden al tenietgedaan, stelt het fonds.

Vooral het effect van de schuldencrisis op de banken baart het IMF zorgen. Doordat ook grote Europese economieën als Italië, Spanje en België minder worden vertrouwd, hangt nu aan bijna de helft van de totale door eurolanden uitgegeven schuld (van 6500 miljard euro) een verhoogd risico. De schade die banken daardoor kunnen lijden, is volgens het fonds al opgelopen tot zeker 200 miljard euro. Dat bedrag kan oplopen tot 300 miljard euro als banken in de probleemlanden onderuit gaan.

Die potentiële verliezen vormen een gevaar voor de kredietverlening door banken en daarmee voor de economische groei, stelde Vi±als. „Daarom moeten we ervoor zorgen dat banken voldoende kapitaal hebben. Als het niet anders kan moeten overheden voor die kapitaalinjecties zorgen.”

De IMF-econoom benadrukte dat het fonds niet heeft berekend hoeveel extra kapitaal de banken nodig hebben. „Dat moeten toezichthouders bepalen. Wij geven aan dat er een risico is. Dat kan worden weggenomen als overheden de markten ervan overtuigen dat ze hun schulden kunnen wegwerken. Dat kost echter tijd, dus moet er daarnaast voor worden gezorgd dat de banken over voldoende kapitaal beschikken.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer