Buitenland

Doden bij protesten in Nigeria

De Nigeriaanse politie heeft dinsdag op de tweede dag van de algemene staking en demonstraties tegen de sterke verhoging van de brandstofprijzen opnieuw hard ingegrepen. Agenten vuurden traangasgranaten af op de betogers en sloegen in op journalisten. In de grootste stad van het land, Lagos, hebben betogers barricaden opgeworpen en die in brand gestoken.

RTR/AFP/ANP
1 July 2003 17:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:24

Door de gewelddadigheden zouden dinsdag acht mensen om het leven zijn gekomen. In een buitenwijk van de hoofdstad Abuja vielen vier doden als gevolg van het politieoptreden, zo meldden getuigen. De politie ontkende dat er mensen zijn doodgeschoten. De andere vier slachtoffers vielen in Lagos toen een auto met hoge snelheid op een groep actievoerders inreed.

De regering kondigde op 20 juni aan dat zij de subsidies op de olieprijzen zou afschaffen. Dat betekende een verhoging van de prijs aan de pomp en in de winkel met meer dan 50 procent. De besparingen van 2 miljard euro zouden gebruikt worden om verbeteringen door te voeren in onderwijs en gezondheidszorg. Velen twijfelen eraan of dat werkelijk gaat gebeuren.

De besprekingen tussen regering en vakbonden over de maatregel zijn dinsdag hervat. President Obasanjo heeft gezegd dat hij bereid is het besluit over het opheffen van de subsidies te heroverwegen. De voorzitter van de vakbond NLC, Adams Oshiomhole, zei tegen de BBC dat hij de staking niet kan afblazen voor de kwestie van de prijsverhoging is opgelost. De rechtbank heeft de staking onwettig verklaard.

Wat het effect tot de oproep tot algemene staking is, is onduidelijk. Volgens de correspondent van de BBC in Nigeria zijn veel winkels en kantoren in Lagos gewoon open. Woordvoerders van de olie-industrie zeiden dinsdag dat deze sector - goed voor 96 procent van de totale uitvoer van het land - niet is aangetast, maar de vakbonden zeggen dat de olie-export wel te maken heeft met de gevolgen van de staking.

Hoewel Nigeria het grootste olie-exporterende land van Afrika is, heeft het zelf een groot tekort aan geraffineerde brandstoffen als benzine, petroleum en kerosine. De vier raffinaderijen in het land kunnen de vraag van 30 miljoen liter per dag niet aan en het land moet daarom importeren. De subsidies die tot vorige maand golden, stelden de vele armen in het land in staat toch brandstof te kopen. Van de 120 miljoen Nigerianen leven er naar schatting 80 miljoen in armoede.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer