„Kabinet mist economische visie en ambitie”
AMSTERDAM (ANP) – Het kabinet mist de visie en de ambitie om de problemen in de economie aan te pakken. Dat stelden hoogleraren economie Lans Bovenberg (universiteit van Tilburg) en Bas Jacobs (Erasmus Universiteit) vrijdag in een reactie op de miljoenennota. Door in slechte tijden hard op de rem te staan, dreigen de fouten van de jaren „30 te worden herhaald, waarschuwden ze allebei.
„De regering ziet schuldreductie als het enige recept”, stelde Jacobs. „Maar dat maakt de problemen op korte termijn alleen maar erger, terwijl de winst op lange termijn minimaal is. Er zijn nu hervormingen nodig die de economie sterker maken.”
Ook Bovenberg mist belangrijke hervormingen in de plannen van het kabinet. Hij wees daarbij op de aanpak van de woningmarkt, het verbeteren van de arbeidsmarkt voor ouderen en het betaalbaar houden van de zorg. „Dit kabinet is goed in boekhouden, maar dat is nu niet genoeg. Er hangen donkere wolken boven Europa en de vooruitzichten worden slechter. Er is daarom meer ambitie nodig.”
Het verhaal van het kabinet dat de bezuinigingen voldoende zijn om de kredietwaardigheid van Nederland te behouden, gaat volgens hem niet op. „Je kunt de schuld vergroten, als je de middelen maar gebruikt om de economie te versterken en aangeeft hoe je op termijn de uitgaven beperkt. Daarmee bescherm je juist de kredietwaardigheid.”
Volgens beide economen brengt de aanpak van het kabinet een oplossing van de schuldencrisis ook niet dichterbij. „Bezuinigingen in Noord-Europa vergroten de zorgen van Zuid-Europa”, legde Jacobs uit. „Landen als Griekenland en Portugal moeten hun concurrentiepositie verbeteren, maar als alle Europese landen op hetzelfde moment hun positie willen versterken, dan gebeurt er helemaal niets.”
Nederland moet juist nu leiderschap tonen in Europa, stelde Bovenberg. „Het geld stroomt op dit moment naar Nederland. Dat kun je gebruiken om Europa overeind te houden, waardoor je ook je invloed in Europa vergroot. De sterke landen moeten Europa een hand toesteken, in plaats van als een gek te gaan bezuinigen.”
Om de crisis te bestrijden, moet ook de financiële sector stevig worden aangepakt, benadrukten beide economen. „Dat probleem ettert door, maar het kabinet geeft geen enkele aanwijzing voor een oplossing”, aldus Jacobs. „Banken moeten worden gedwongen extra kapitaal op te halen. Als dat niet op de markt kan, dan moeten overheden ingrijpen. Daarnaast moet er een Europese toezichthouder komen en moeten de kosten voor het redden van banken worden gedeeld. Maar daar lees ik niets over terug.”