Economie

EU zoekt eensgezindheid in Griekse tragedie

WROCLAW (ANP) – Nood breekt wet, misschien ook in het geval van de Europese schuldencrisis. De ministers van Financiën wacht vrijdag en zaterdag in het Poolse Wroclaw de taak om eenduidige afspraken te maken over de aanpak van de crisis. De situatie is acuut: zonder de volgende tranche van 8 miljard van de noodlening van 110 miljard euro in totaal is Griekenland over enkele weken bankroet.

14 September 2011 18:33Gewijzigd op 14 November 2020 16:38
beeld ANP
beeld ANP

De Amerikaanse minister van Financiën Timoty Geithner schuift ook aan. Zijn komst kan voor nieuwe dynamiek zorgen, aldus ingewijden.

Bij de top van regeringsleiders eind juli werd nog met geen woord gerept over de mogelijkheid van een Grieks bankroet. Sterker nog, de regeringsleiders kwamen in principe overeen dat Griekenland kan rekenen op een tweede reddingsplan van 160 miljard euro.

Recent bleek dat Griekenland niet alle afgesproken bezuinigingen die als voorwaarde zijn gesteld door de geldverstrekkers voor de noodhulp, heeft waargemaakt. Toezichthouders van de EU en het Internationaal Monetair Fonds vertrokken verontwaardigd uit het land. Het is nog wachten op hun bevindingen.

Afgelopen weekeind kondigde het land extra bezuinigingen aan in een poging zijn geldverstrekkers tevreden te stellen. De Grieken zullen veel uit de kast moeten halen om de andere landen te overtuigen van hun wil.

Dinsdag zei minister Jan Kees de Jager van Financiën echter dat Nederland zich samen met De Nederlandsche Bank en andere landen voorbereidt op álle scenario’s, maar niet aanstuurt op een Grieks bankroet. Ook vanuit Duitsland komen geluiden dat er geen taboe meer mag rusten op het idee van wanbetaling door Griekenland.

De Franse premier Nicolas Sarkozy zei woensdag alles te doen om Griekenland te redden en binnen de euro te houden. Hetzelfde deed voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso, die woensdag zei dat de Europese Unie in gevaar komt als de eurozone uiteenvalt. De consequenties zullen dramatisch zijn, aldus Barroso. Ook eurocommissaris Olli Rehn (Economisch en Monetair Beleid) sprak van enorme economische, sociale en politieke gevolgen voor de EU als Griekenland uit de eurozone wordt gezet.

De onrust nam afgelopen week alleen maar toe. De dreiging van een mogelijk bankroet van Griekenland en het uitblijven van een eensgezind Europees optreden om de schuldenproblematiek aan te pakken, zetten de beurzen diep in het rood. De vergadering in Wroclaw moet aantonen dat de Europese landen wel bereid zijn samen op te trekken in de bestrijding van de schuldenproblematiek.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer