Doorbraak in kabinetsformatie België
BRUSSEL (ANP) – De acht partijen die in België onderhandelen over een nieuwe regering, hebben woensdagavond een akkoord bereikt over de splitsing van de tweetalige kieskring Brussel-Halle-Vilvoorde (BHV). Dat heeft formateur Elio Di Rupo bekendgemaakt. Hij sprak van „een belangrijke stap” in de kabinetsformatie. Over BHV maken Vlamingen en Walen al sinds de jaren „60 ruzie.
Het akkoord kwam tot stand in een „ultiem” crisisoverleg, nadat de gesprekken in de nacht van dinsdag op woensdag waren stukgelopen. De situatie was zo gespannen dat koning Albert II in allerijl terugkeerde van zijn buitenlands vakantieadres. De kabinetsformatie in België sleept zich al 15 maanden voort.
Doordat BHV - als enige kiesdistrict in België - tweetalig is, kunnen de talrijke Franstalige inwoners van de Brusselse randgemeenten bij verkiezingen op een Franstalige partij stemmen. De Vlamingen vinden dit oneerlijk en eisen dat aan die situatie een einde komt.
Besloten is nu de kieskring te splitsen in een tweetalig (Brussel) en een Nederlandstalig deel (de randgemeenten). Die splitsing geldt alleen voor de verkiezingen van Kamer en Europarlement. De Senaat verdwijnt in zijn huidige vorm, om plaats te maken voor een orgaan waarin vertegenwoordigers van de Belgische deelstaten zitting hebben.
Een uitzondering gaat gelden voor de inwoners van enkele direct aan Brussel grenzende dorpen. Zij mogen in de toekomst wel op een Franstalige lijst blijven stemmen.
Ook is er een oplossing bedacht voor drie dwarsliggende burgemeesters van deze dorpen. De Vlaamse deelregering weigert al jaren hen te benoemen omdat ze de taalwetten niet respecteren. Die schrijven onder meer voor dat Vlaamse gemeenten zich in het Nederlands tot hun ingezeten horen te richten en niet in het Frans.
Het compromis luidt dat de drie burgemeesters weliswaar nog steeds niet worden benoemd, maar dat ze wel een soort semiofficiële status krijgen en de titel „dienstdoende burgemeester” mogen voeren. Ook krijgen ze ruimere beroepsmogelijkheden tegen hun niet-benoeming.
Het akkoord over BHV betekent niet dat formatie rond is. De onderhandelaars moeten het ook nog eens worden over een staatshervorming die de deelstaten Vlaanderen en Wallonië meer autonomie biedt. Ook moet er nog ruim 20 miljard euro word bezuinigd.