Arnhemse prostitutie ingeperkt
Burgemeester P. Krikke van Arnhem blijft bij haar besluit om exploitatievergunningen voor raamprostitutie in het Spijkerkwartier te weigeren.
Dat heeft zij de exploitanten maandag laten weten. In het Spijkerkwartier zijn nog negen seksbazen actief, die samen 158 ramen exploiteren.
Krikke legt daarmee een advies van haar gemeentelijke commissie bezwaar- en beroepschriften naast zich neer. Deze commissie vond weliswaar dat de raamprostitutie overlast en aantasting van het woon- en leefklimaat in het Spijkerkwartier veroorzaakt, maar besloot tegelijkertijd dat een verbod op de raamprostitutie indruist tegen het gemeentelijk vestigingsbeleid.
Krikke is het daar niet mee eens. Zij vindt dat het vestigingsbeleid niet voorschrijft dat er per se een prostitutiegebied in Arnhem moet zijn. Ook stelt zij dat de exploitanten zelf, op één na, een alternatieve locatie voor hun bedrijvigheden hebben geweigerd. Daarom zijn de belangen van de seksbazen niet geschaad nu er niet direct een andere vastigingsplaats beschikbaar is, aldus de Arnhemse burgemeester.
De gemeente Arnhem besloot in 1997 dat alle raamprostitutie eind 2002 uit het Spijkerkwartier verdwenen moest zijn. De sector veroorzaakt volgens de gemeente te veel overlast in de woonwijk en trekt allerlei criminele activiteiten aan, die niet in een woonomgeving thuishoren. De overlast is sinds 1997 niet verminderd, zo blijkt uit diverse onderzoeken en politierapporten. Door het strikte beleid van de gemeente zijn sinds 1997 al veel seksbazen uit de landelijk bekende rosse buurt verdwenen, maar de negen resterende exploitanten verzetten zich hevig.
Toen Krikke alle vergunningen per 1 december 2002 wilde intrekken, stapten de exploitanten naar de rechter. Die besloot het besluit van de burgemeester te schorsen totdat de commissie beroep- en bezwaarschriften uitspraak had gedaan. Nu Krikke dit advies niet opvolgt, is het logisch dat de exploitanten haar besluit opnieuw zullen aanvechten.
„De gemeente wil de raamprostitutie zo snel mogelijk uit de wijk hebben. Dat blijft het belangrijkste doel. De raad heeft een stuk grond op het industrieterrein aangewezen waar eventueel een hele Eroswijk zou mogen verrijzen, maar dat willen de exploitanten zelf niet. Wat er dan moet gebeuren als de vergunningen ingetrokken zijn, is een heel nieuw onderwerp”, zegt een woordvoerster van de Arnhemse burgemeester.
Volgens haar is er nog niet gedacht over een eventueel ander terrein voor raamprostitutie in Arnhem. „Dat hoeft ook niet, want de raad heeft destijds besloten de bedrijvigheid in het Spijkerkwartier te beëindigen. Er staat nergens iets over verplaatsen.”