Juni was prachtig
De afgelopen maand juni was het met gemiddeld 17,9 graden in De Bilt heerlijk weer. Het gemiddelde over de afgelopen honderd jaar is 15,2. Daarmee verovert de maand de derde plaats sinds 1901. Alleen in 1917 (18,3) en 1976 (18) was het warmer. Dat heeft het KNMI in De Bilt maandag meegedeeld.
Het mooie weer was keurig uitgesmeerd over de gehele maand, er waren geen uitschieters. De laagst gemeten temperatuur bedroeg 14,4 graden. Het KNMI telde liefst 28 warme dagen van 20 graden of hoger, waarmee het record uit 1930 werd geëvenaard. Het aantal zomerse dagen, 25 graden of meer, bedroeg dertien (normaal vier). Alleen in 1917 was dat meer: veertien zomerse dagen. De warmste dag was 2 juni, toen in Eelde 30,6 graden Celsius van de meter werd afgelezen.
Normaal laat de zon zich in juni 192 uur zien, de afgelopen maand telde het KNMI er 255. Vooral het zuidwesten mocht zich in het zonnetje koesteren. In Vlissingen en Hoek van Holland was men het beste af met 273 uur. In De Bilt kent juni gemiddeld drie zonloze dagen. Dit keer zag men buiten elke dag de zon. Het somberst was de 19e, toen de zon zich slechts één uur liet zien.
Juni was ook droog. Valt er normaal 71 millimeter, dit keer was dat niet meer dan 45. De eerste tien dagen waren het natst, toen plaatselijk grote hoeveelheden neerslag werden gemeten tijdens buiten met onweer en zware windstoten. Topper was Markenesse, waar op 2 juni 115 millimeter werd afgetapt. Volgens het KNMI een hoeveelheid die op een bepaalde plaats gemiddeld minder dan een keer per eeuw wordt bereikt of overschreden.
De zomerse maand juni heeft dit jaar wel veel warmterecords laten sneuvelen in grote delen van Europa. Meteorologische diensten in Duitsland, Spanje, Italië, Frankrijk en Oostenrijk maakten melding van verscheidene (plaatselijke) records of van temperaturen die al tientallen jaren niet meer waren gemeten.
In Oostenrijk ging het junirecord van 1811 aan flarden. Zwitserland beleefde de warmste junimaand sinds 1864 en ook in de Duitse steden München en Stuttgart was het in juni in de afgelopen tweehonderd jaar niet zo warm. Ook in enkele Franse, Italiaanse en Spaanse steden was het ongekend zweten geblazen.
In onder meer zuidelijk Frankrijk is er een schreeuwend gebrek aan airconditioners. Zoals al eerder bleek, blokkeren Italiaanse energiebedrijven met enige regelmaat de stroomvoorziening omdat de luchtkoelingsapparatuur een te groot beslag legt op de beschikbare capaciteit.
De Russische hoofdstad Moskou viel buiten de boot. Met een schamele gemiddelde temperatuur van 13 graden was het ronduit fris. Zo slecht troffen de Moskovieten het eerder alleen in de junimaanden van 1904, 1928 en 1941.