Vredesmacht Salomonseilanden
Nieuw-Zeeland draagt 200 militairen en 30 politiemensen bij aan een multinationale troepenmacht voor de Salomonseilanden, waar sinds 1998 een etnische strijd gaande is en de regering buiten de hoofdstad Honiara vrijwel geen macht heeft.
Dat heeft de Nieuw-Zeelandse minister van Buitenlandse Zaken, Phil Goff, zondag bekendgemaakt.
Woensdag zei Australië troepen naar de Salomonseilanden te willen sturen, maar alleen als ook Nieuw-Zeeland en andere eilandstaten in de omgeving hun medewerking aan een vredesmacht zouden toezeggen. Volgens de Australische minister van Buitenlandse Zaken, Alexander Downer, zijn er enkele duizenden militairen nodig. Australië is bereid een bijdrage van rond de 2000 manschappen te leveren.
De regering van de Salomonseilanden is voor internationaal ingrijpen in het land, maar moet daartoe nog wel een formeel verzoek indienen. Verwacht wordt dat ze dat binnen enkele weken zal doen.
De strijd op de Salomonseilanden gaat tussen de oorspronkelijke bewoners van het grootste eiland, Guadalcanal, en nieuwkomers van andere eilanden. Het geweld heeft honderden levens geëist en 20.000 mensen van Guadalcanal verjaagd. In 2000 werd een vredesakkoord gesloten, maar gewapende bendes gaan nog steeds hun gang.
De Australische premier John Howard zei woensdag dat de Salomonseilanden zonder ingrijpen van buitenaf ten prooi zullen vallen aan buitenlandse drugsdealers, witwassers en terroristen.