Saab vraagt bescherming tegen schuldeisers
TROLLHATTAN (ANP) – De Zweedse autofabrikant Saab vraagt de Zweedse rechter om bescherming tegen zijn schuldeisers. Het geplaagde bedrijf hoopt daarmee de ruimte te krijgen om het bedrijf te reorganiseren en levensvatbaar te maken, zo maakte moederbedrijf Swedish Automobile woensdag bekend.
Als de rechter instemt met het verzoek dat woensdag door Saab wordt ingediend, dan wil het Zweedse bedrijf samen met een curator een reorganisatie inzetten die de kosten van het bedrijf sterk moet terugdringen. Dit plan zal binnen 3 weken aan investeerders en schuldeisers worden voorgelegd.
De loonbetaling zou voorlopig worden overgenomen door de Zweedse overheid, terwijl Swedish Automobile op zoek gaat naar nieuwe geldbronnen voor het bedrijf. De productie bij Saab ligt al maanden stil door de grote geldproblemen van het bedrijf. Daardoor kunnen ook de lonen van het personeel al een tijdlang niet meer worden betaald.
Een woordvoerder van Saab benadrukte dat het bedrijf zijn toekomst in eigen hand houdt. „Er komt een bewindvoerder die meekijkt, maar het management wordt niet buitenspel gezet. Wij moeten aantonen dat we levensvatbaar zijn.”
Als de rechter instemt met het verzoek van Saab, biedt dat het bedrijf alleen bescherming tegen bestaande schuldeisers. Saab moet dan in de komende maanden nog altijd belasting betalen en krijgt geen bescherming tegen nieuwe kosten die in de reorganisatieperiode ontstaan. Saab betaalt per maand naar schatting 4 miljoen euro aan belastingen. Het bedrijf heeft momenteel geen schuld bij de belastingdienst.
De Zweedse rechter behandelt het verzoek van Saab woensdagmiddag. De rechtbank moet dan vaststellen of Saab over voldoende financiële middelen beschikt om in de periode van reorganisatie aan zijn verplichtingen te kunnen voldoen.
Volgens topman Victor Muller moet het verzoek Saab in staat stellen de tijd te overbruggen tot de eerder dit jaar door Chinese investeerders toegezegde financiering binnen is. Hij houdt geloof in een goede afloop voor het Zweedse bedrijf, dat hij begin 2010 overnam. „Hoewel de vrijwillige reorganisatie ons ongetwijfeld voor moeilijke beslissingen zal stellen, geloof ik dat Saab hier sterker uit zal komen.”
Vakbonden
De vakbonden van Saabpersoneel zijn positief over een reorganisatie van het Zweedse autobedrijf, al zijn ze nog tot zeker dinsdagavond aan het lijntje gehouden door het Nederlandse moederbedrijf Swedish Automobile. „Het besluit om bij de rechter een zogenoemde reconstructie aan te vragen kan een goede oplossing zijn voor Saab”, zei woordvoerder Stefan Löfven van IF Metall woensdagochtend. Hij vertegenwoordigt 1500 fabrieksmedewerkers bij het automerk. „Ik hoop dat het gerechtshof de zaak snel behandelt, zodat onze leden hun salaris krijgen.”
De Zweedse staat geeft arbeiders bij een faillissement of uitstel van betaling 6 maanden lang loongaranties met een maximum van 170.000 kroon (bijna 19.000 euro) per werknemer. Daarvoor moet een rechter wel eerst een verzoek tot reorganisatie goedkeuren.
Saabs reorganisatieverzoek, feitelijk uitstel van betaling voor drie maanden, dat het gerechtshof van Vanersborg woensdag om 9 uur ontving, lijkt voor de vakbonden als een verrassing te komen. „Ik heb wel geruchten gehoord, maar ik wil eerst de bevestiging zien”, zei IF Metalls woordvoerder bij Saab Hakan Skött dinsdagavond laat nog tegen Zweedse journalisten.
IF Metall vergaderde dinsdagmiddag nog over de mogelijkheid om het faillissement van Saab aan te vragen. De bond besloot een beslissing echter uit te stellen, omdat volgens een woordvoerder de Saab-leiding „in overleg met een mogelijke financier” zou zijn. De drie andere vakbonden van Saab-personeel, Unionen, Sverige Ingenjörer en Ledarna, hadden woensdagochtend vroeg nog geen reactie klaar. In totaal vertegenwoordigen de bonden 3400 Saab-medewerkers.
Handel stilgelegd
De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft de handel in het aandeel Swedish Automobile woensdag tot nader order stilgelegd.
De Vereniging van Effectenbezitters (VEB) blijft ongerust over de toekomst van Saab. „Een reorganisatie is duidelijk beter dan een bankroet. Maar met dit gedeeltelijke uitstel van betaling is Saab wel weer een stap dichter bij een faillissement gekomen. We hebben beleggers altijd gewaarschuwd dat beleggen in Saab extreem risicovol is”, zei directeur Jan Maarten Slagter.