„Palestijns bestand weldra van kracht”
Palestijnse milities zullen gedurende drie maanden hun aanvallen op Israëliërs staken, zo hebben Palestijnse functionarissen donderdag gezegd. Het bestand zal formeel worden aangekondigd voordat de Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur, Condoleezza Rice, morgenmiddag in de regio arriveert.
Het bestand moet de weg vrijmaken voor de uitvoering van de ”routekaart naar vrede”, het door Israël en de Palestijnen aanvaarde stappenplan dat moet leiden tot de oprichting van een Palestijnse staat in 2005. Woensdag zeiden Palestijnse onderhandelaars al dat een akkoord over een staakt-het-vuren met Hamas en de Islamitische Jihad nabij was. De milities verlangen in ruil voor het bestand dat het Israëlische leger zijn aanvallen in Palestijns gebied staakt, maar in het akkoord wordt dit niet als voorwaarde genoemd.
Een hoge medewerker van Arafat zei wel dat de Palestijnen van de Verenigde Staten verwachten dat ze Israël dwingen om de liquidatie van Palestijnse extremisten te staken. Israël zegt hiermee pas te zullen ophouden nadat Hamas, de Islamitische Jihad en andere milities door de Palestijnse Autoriteit zijn ontmanteld, maar de Palestijnse premier Mahmoud Abbas wil geen geweld tegen de milities gebruiken, omdat dat tot een burgeroorlog zou kunnen leiden.
De Israëlische minister van Buitenlandse Zaken, Shalom, verwierp donderdag een mogelijk staakt-het-vuren van de radicale Palestijnse groeperingen. Silvan Shalom omschreef het akkoord voor de Israëlische radio als een „val.”
De bewindsman zei dat Israël een wapenstilstand niet als alternatief voor de ontwapening van de radicale groepen zoals Hamas en Islamitische Jihad kan accepteren.
De Israëlische premier Ariel Sharon liet zich niet rechtstreeks over het verwachte bestand uit, maar zei donderdag in een toespraak op de luchtmachtacademie dat het „tot de Palestijnen begint door te dringen dat hun eigen belang vereist dat ze stoppen met terreur.”
Het geweld duurde donderdag en vrijdag voort. Bij een actie van het Israëlische leger in de zuidelijke Gazastrook kwamen vanochtend zeker drie Palestijnen om. De Israëliërs waren de Gazastrook binnengevallen om een lid van de radicale Palestijnse groep Hamas te arresteren, zo meldden leden van die organisatie. Twee van de slachtoffers zijn familieleden van de gezochte man, Adnan al-Ghoul. Zij kwamen om toen het Israëlische leger het huis van al-Ghoul met helikopters beschoot en later met explosieven verwoestte. Adnan al-Ghoul is een vooraanstaand lid van de gewapende tak van Hamas.
Bij een vuurgevecht dat volgde op de Israëlische inval kwam een derde Palestijn om. Hij behoorde volgens Palestijnse medici tot de militante al-Aqsa Martelaren Brigades.
Israëlische militairen onderschepten donderdag vier Palestijnen die met twee rugzakken met explosieven vanuit de Westoever het noorden van het land probeerden binnen te komen. Twee indringers werden gedood, de twee anderen gevangengenomen. Bij de Westoever schoot een Palestijnse tiener een Israëlische telefoonmonteur dood voordat hij zelf door een bewaker werd neergeschoten en verwond. Een afsplitsing van de al-Aqsa Martelaren Brigades eiste de verantwoordelijkheid op. Een Joodse nederzetting in de Gazastrook en een Israëlisch dorp net over de grens werden beschoten met mortieren en raketten. Op de Westoever vernielde het Israëlische leger de woning van een Hamas-lid dat mensen zou rekruteren voor zelfmoordaanslagen.
Woensdagavond nog voerden Israëlische gevechtshelikopters een gerichte aanval uit op de auto van een Hamas-strijder in de Gazastrook. Het beoogde doelwit, Mohammed Siam, wist te ontsnappen aan de aanslag,maar raakte wel gewond. Twee omstanders kwamen om het leven, zestien raakten gewond.
De Israëlische minister Yosef Lapid, leider van de gematigde Shinui-partij, zei woensdag dat Israël een bestand een kans zou moeten geven. „Als zij hun terreuraanslagen staken, kunnen wij de acties tegen hen stopzetten en dan zal blijken of ze de routekaart steunen of het staakt-het-vuren uitbuiten”, zei Lapid.