Europees olie-embargo tegen Syrië bijna rond
DEN HAAG (ANP) – De Europese Unie heeft politieke overeenstemming bereikt over een olie-embargo tegen Syrië.
Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken liet donderdag weten dat hij verwacht dat de sancties vrijdag kunnen ingaan.
„Nederland werkt aan een EU-olie-embargo en nieuwe EU-sancties. Ik denk dat die morgen van kracht kunnen worden”, aldus de minister.
De maatregelen betreffen een verbod op import van ruwe olie en olieproducten uit Syrië. Daarnaast komt er een verbod op de financiering en verzekering van olie-exporten. De EU hoopt op die manier te voorkomen dat andere landen, zoals Rusland en China, olie uit Syrië blijven afnemen. „We gaan ervan uit dat dit nog eens en nog sterker het regime in het hart zal raken”, aldus Rosenthal.
De hoop van de Europese Unie is dat de tegoeden van het regime van president Bashar al-Assad zo snel mogelijk opraken door de sancties. Rosenthal benadrukte dat de maatregelen zijn bedoeld om de overheid te raken en niet de bevolking.
Verder worden er sancties ingesteld tegen vier extra personen die het regime van Assad financieel steunen en tegen drie bedrijven, waaronder een bank. De samenwerking met de Syrische autoriteiten wordt volledig stopgezet, waardoor onder meer niet meer kan worden gesproken over investeringen.
In Syrië wordt al maandenlang gedemonstreerd tegen het bewind van Assad. Een van de voornaamste eisen van de betogers is dat Assad opstapt. Die wil daar echter niet van horen en slaat hard terug: zeker 2200 Syriërs zijn al om het leven gekomen bij de demonstraties. De Verenigde Staten, de EU en ook Nederland riepen Assad twee weken geleden op direct op te stappen.
Reactie Kamer
Tweede Kamerleden hebben donderdag tevreden gereageerd op het aanstaande olie-embargo van de Europese Unie tegen Syrië dat naar verwachting vrijdag ingaat.
„Dat is uitstekend. Op deze manier wordt de kliek rond Assad duidelijk voor een keuze gesteld”, aldus Tweede Kamerlid Han ten Broeke van regeringspartij VVD, verwijzend naar de Syrische president. Ten Broeke hecht verder belang aan het verbod op het financieren en verzekeren van olie-transporten. „Dat is een noodzakelijke aanvulling, die de maatregel effectief maakt.”
Henk Jan Ormel van coalitiegenoot CDA zei de sancties ook volledig te steunen. „Het is goed dat we het regime van Assad laten merken dat we hen op geen enkele wijze steunen.”
Ook de PvdA, de grootste oppositiepartij, is blij met de maatregel. „Het is de hoogste tijd dat de EU overgaat tot een olie-embargo. Dat had wat de PvdA betreft al veel eerder moeten gebeuren. Maar beter laat dan nooit”, aldus Kamerlid Frans Timmermans.
Alexander Pechtold van D66 liet ook weten tevreden te zijn. „Ik ben blij dat de EU tot dit besluit is gekomen. We wachten de precieze uitwerking af, maar een olie-embargo van de EU kan een goede stap zijn om het regime van Assad verder te isoleren. Hopelijk draagt het bij aan het stoppen van de gewelddadigheden tegen de Syrische bevolking”, aldus Pechtold.