Britten willen interventie VS in Liberia
Groot-Brittannië heeft de Verenigde Staten woensdag opgeroepen tot een militaire interventie in Liberia om een einde te maken aan de strijd tussen rebellen en het regeringsleger en om een dreigende ramp in de belegerde Liberiaanse hoofdstad Monrovia te voorkomen.
De Britse VN-ambassadeur Jeremy Greenstock zegt dat, nu Groot-Brittannië heeft geholpen een einde te maken aan de burgeroorlog in Sierra Leone en Frankrijk die taak op zich heeft genomen in Ivoorkust, de VS „de leiding moeten nemen om de situatie in Liberia te stabiliseren.”
De VS hebben nog geen standpunt ingenomen over een eventueel ingrijpen in het West-Afrikaanse land, al bevestigde een Amerikaanse diplomaat dat er gesprekken gevoerd worden binnen de regering over de situatie in Liberia. Op het terrein van de Amerikaanse ambassade in Monrovia bevinden zich duizenden vluchtelingen die hopen bescherming te vinden tegen de veldslag om de stad die ieder moment los kan barsten.
Woensdag kwam door een offensief van de rebellen een einde aan een vorige week overeengekomen staakt-het-vuren dat had moeten leiden tot de vorming van een nieuwe regering en tot het aftreden van president Charles Taylor. Beide partijen beschuldigen elkaar van het verbreken van de voorwaarden van het bestand en zeggen er zich niet meer door gebonden te achten.
In de hoofdstad Monrovia werd woensdag op diverse plaatsen gevochten tussen rebellen en het regeringsleger. Het centrum werd met raketten beschoten. De regeringstroepen zetten zware artillerie in om de rebellen uit de stad te verdrijven, aldus VN-waarnemers.
Ook op een opslagplaats van de Amerikaanse ambassade werden raketten afgevuurd. Hierbij zouden negen doden en tientallen gewonden zijn gevallen. Onder hen bevonden zich geen Amerikanen, meldde het ambassadepersoneel.
Duizenden vluchtelingen waren woensdag naar het terrein gevlucht op zoek naar bescherming voor de gevechten in de straten van de hoofdstad. Ze worden opgejaagd door de regeringstroepen, die de vluchtelingen ervan verdenken de rebellen in het West-Afrikaanse land te steunen.
VN-secretaris-generaal Kofi Annan heeft alle betrokken partijen er woensdag toe opgeroepen de gevechten te staken en opnieuw achter de onderhandelingstafel plaats te nemen om door middel van overleg een einde te maken aan de burgeroorlog in het land.
Charles Taylor, de door het VN-tribunaal voor Sierra Leone aangeklaagde president van Liberia, zal niet aan berechting ontkomen. Dat heeft de hoofdaanklager van het tribunaal voor oorlogsmisdaden in het buurland van Liberia, de Amerikaan David Crane, woensdag gezegd. De internationale gemeenschap moet daarvoor zorgen, zei Crane.
Crane sprak met verslaggevers in Freetown, de hoofdstad van Sierra Leone, dat zich herstelt van tien jaar geweld. Volgens de aanklacht die eerder deze maand tegen Taylor is ingebracht draagt hij daarvoor de hoofdverantwoordelijkheid. „We zijn hier vanwege de 500.000 mensen die vermoord, verkracht en verminkt zijn in de jaren van gewapend conflict”, zei Crane. „Het is de verantwoordelijkheid van de internationale gemeenschap om ervoor te zorgen dat Taylor levend aan ons wordt overgedragen, zodat het verhaal kan worden verteld”, zei hij.