KMA stuurt cadetten „met pijn in het hart” weg
De Koninklijke Militaire Academie in Breda stuurt cadetten van de opleiding omdat er door de bezuinigingen bij Defensie geen alternatief voor hen is als ze hun zware opleiding niet halen. Er zijn weken dat de commandant van de KMA, gouverneur C. Hilderink, vijf tot acht jonge militairen moet wegsturen.
Generaal-majoor Hilderink (54) doet dat naar eigen zeggen „met pijn in het hart.” Tot voor kort kon hij een cadet met wie het in de opleiding niet goed ging nog een alternatief bieden bij defensie. Maar door de bezuinigingen zijn de ’pijplijnen’ binnen de krijgsmacht vol. Er is geen rek meer. „Als het niet lukt, moet een cadet nu de academie verlaten”, zegt Hilderink.
Die ontwikkeling is extra triest omdat de KMA dit jaar 175 jaar bestaat en dat het komend weekeinde uitgebreid gaat vieren met de bevolking van Breda. Slechts eens in de 25 jaar zijn er de zogeheten Academiefeesten, dit jaar onder het motto ”Breda verovert de KMA”.
De academie stelt dan de deuren van het statige Kasteel van Breda open voor belangstellenden. De festiviteiten variëren van zang en dans tot militaire oefeningen voor burgers.
Gouverneur Hilderink vecht zijn veldslag tegen de gevolgen die de bezuinigingen bij defensie van 850 miljoen euro in vier jaar indirect hebben voor zijn academie. Mogelijk gaat de KMA nog nauwer samenwerken met het Instituut Defensie Leergangen in Rijswijk en het Koninklijk Instituut voor de Marine in Den Helder.
Maar Hilderink voelt de gevolgen al eerder. De dreiging van het verdwijnen van 9100 functies bij defensie „is stevig aangekomen” op de KMA, zegt hij. Al die jonge cadetten die zich suf sporten en studeren moeten nog maar afwachten of de functie waarvoor ze in opleiding zijn over drie tot vier jaar nog wel bestaat.
Hilderink geeft toe dat de personeelsplanning enigszins achterloopt bij de werkelijkheid, in dit geval bij de bezuinigingen. De bevelhebbers van landmacht, luchtmacht en marechaussee ’bestellen’ elk jaar een aantal nieuwe officieren bij de KMA. Maar er zijn er nu minder nodig dan er vier jaar geleden zijn besteld.
De gouverneur zegt dat de „aannamekraan” een stukje dicht moet. Hij heeft nu 200 cadetten die de lange opleiding (vier jaar) volgen en ongeveer 250 cadetten die de korte opleiding (één jaar) doen. Dat aantal moet duidelijk worden teruggeschroefd. Eigenlijk, zegt Hilderink, zou hij de KMA wel een jaartje op slot willen doen en even geen nieuwe cadetten willen aannemen.
Maar de luchtmachtgeneraal weigert bij de pakken neer te gaan zitten. De KMA heeft ook de veranderingen sinds het afschaffen van de dienstplicht en de val van de Muur overleefd en komt steeds meer midden in de samenleving te staan. Hilderink gaat ervan uit dat de KMA vanaf oktober 2005 ook civiel erkend is en dan net als andere universitaire opleidingen diploma’s voor bachelor en master kan afgeven.
De KMA leidt de laatste jaren vooral op voor crisisbeheersingsoperaties. Hilderink heeft een hekel aan het woord vredessoldaat. „Het geeft een verkeerd beeld. De krijgsmacht heeft de afgelopen jaren ook bommen gegooid op Kosovo. Dat was geen vredesmissie. En ook in Srebrenica was er een missie zonder vrede.”
De jongeren die na hun middelbare school of hogere opleiding op het Kasteel van Breda volgens Hilderink „als kinderen” binnenkomen, moeten binnen enkele jaren officieren worden die ook een missie in Irak aankunnen. Dan moet je weten wat te doen als een Irakees zich bij de poort van de basis in Al-Muthanna meldt. „Als hij hulp nodig heeft, geven we die zo goed als mogelijk. Als hij begint te schieten, mag het duidelijk zijn wat we doen: terugschieten.”
De precieze geweldsinstructies, de zogeheten rules of engagement, voor de mariniers die volgende maand naar Irak vertrekken, blijven geheim voor de buitenwereld, heeft minister Kamp gezegd. Hilderink werkt met zijn cadetten met een standaardset van instructies.
„Het is een ethisch kader waarbinnen omschreven staat wat militairen moeten doen om situaties te deëscaleren en wanneer ze geweld mogen of moeten gebruiken. Maar elke missie is anders en soms zitten er tegenstrijdigheden in de opdrachten. De dilemma’s die we bij het vak ethiek behandelen zijn verdraaid moeilijk”, aldus Hilderink.