Banken snijden fors in personeelsbestand
AMSTERDAM – Ook ABN AMRO gaat het personeelsbestand verder inkrimpen, zo liet het financiële concern gisteren weten. Wereldwijd snijden banken fors in de werkgelegenheid om hun kosten terug te dringen.
Bij ABN AMRO, volledig in handen van de staat, zijn in de achterliggende periode bij de samenvoeging met Fortis al zo’n 6000 banen gesneuveld, Dat was nodig om overlapping van kantoren en functies te vermijden. Nu de integratie nagenoeg is voltooid, worden de ambities aangescherpt. De organisatie nog efficiënter maken, heet het. In de woorden van bestuursvoorzitter Gerrit Zalm: „We willen geen hogere kosten dan strikt noodzakelijk.”
De operatie zal gepaard gaan met het verdwijnen van 2350 arbeidsplaatsen, op een huidig totaal van ruim 25.000. Daarbij vallen mogelijk 1500 gedwongen ontslagen. Het natuurlijk verloop schiet volgens Zalm tekort om dat cijfer te verlagen. De onderneming treedt in overleg met de bonden over een sociaal plan en heeft al 200 miljoen euro klaarliggen voor afvloeiingsregelingen.
ABN AMRO vormt geen uitzondering. De afgelopen tijd kondigden diverse branchegenoten eveneens herstructureringen aan. Banken dienen de komende jaren hun balansposities te verstevigen om beter bestand te zijn tegen schokken, zo is internationaal afgesproken. Die verplichting dwingt ertoe beter op de centen te letten. Om het vermogen te versterken, moet de winst omhoog. Maar die staat als gevolg van de kwakkelende economische situatie juist onder druk. Vooral bij de zakelijke takken, die betrokken zijn bij transacties op de financiële markten en bij fusies en overnames, gaat het niet overal voor de wind. Risicovolle activiteiten en producten die in het verleden zeer lucratief waren, zijn onder invloed van de crisis ingeperkt.
Verder klinken er geluiden dat diverse partijen in de sector met te zware vaste personeelslasten kampen. Door nieuwe, strengere bonusregels hebben zij medewerkers aangetrokken die, ter compensatie van de bonussen, een hoger vast salaris krijgen. Die post blijkt nu te knellen.
Deze week liet het Zwitserse UBS weten dat het 3500 arbeidsplaatsen schrapt. Concurrent Credit Suisse gaat het met 2000 mensen minder doen. De omstandigheden in Zwitserland zijn door de harde frank extra lastig. De kosten van de banken in het alpenland betreffen vooral uitgaven, waaronder lonen, in de eigen, dure valuta. Tegelijk zijn grote delen van het vermogen dat zij beheren, ondergebracht in dollars en euro’s. De waarde daarvan omgerekend in de frank daalt.
Eerder kwamen enkele Britse spelers met ingrijpende saneringronden. HSBC, de nummer één in Europa, vermindert het aantal werknemers met 10.000. Royal Bank of Scotland (RBS) en Lloyds denken beide aan een reductie van 15.000. Barclays op zijn beurt waarschuwde voor ontslagen tot wel 3000 man.
In de VS staat veel werkgelegenheid op de tocht bij Bank of America. En om terug te keren naar Nederland: Rabobank meldde in juli dat ruim 1200 banen vervallen en dat gedwongen vertrek van personeel niet is uitgesloten.