Buitenland

Sirte is de thuisbasis van Gaddafi

SIRTE (ANP) – Sirte is de thuisbasis van de verdreven Libische leider Muammar Gaddafi. Hij is in de woestijn nabij deze stad circa 450 kilometer ten oosten van de hoofdstad Tripoli geboren. Zijn Kaddafa-stam trok in de 19e eeuw naar deze regio.

26 August 2011 13:45Gewijzigd op 14 November 2020 16:19

De kuststad is nog steeds onder controle van troepen loyaal aan Gaddafi. Drie Nederlandse militairen werden eind februari in Sirte vastgenomen door aanhangers van Gaddafi toen zij met een helikopter een Nederlander probeerden te evacueren. Na anderhalve week kwam het drietal weer vrij, maar de helikopter van de marine bleef achter op het strand.

In het gelijknamige district Sirte staan veel belangrijke olieproductiefaciliteiten. In de Golf van Sirte boort oliemaatschappij BP sinds vorig jaar zomer naar olie.

Gaddafi claimde in 1973 een groot deel van de Golf van Sirte. De VS erkenden dit niet en het is in de Golf van Sirte verscheidene keren tot gewapende conflicten gekomen tussen de Libische en Amerikaanse strijdkrachten, onder meer in 1973, 1980, 1981, 1986 en 1989. Daarbij haalden de Amerikanen verscheidene Libische gevechtsvliegtuigen neer.

Sirte, met 156.000 inwoners (cijfer van een volkstelling uit 2003), ligt bijna halverwege Tripoli en Benghazi aan de belangrijkste kustweg van het land. In 1988 nam de regering een decentralisatieprogramma aan, waarna een groot aantal regeringsinstanties en ministeries van de hoofdstad naar Sirte verhuisde.

Het regime heeft de stad ook gebruikt om internationale bijeenkomsten te houden. Zo zag hier in 1999 tijdens een top van de Organisatie van Afrikaanse Eenheid de Afrikaanse Unie (AU) het licht. In 2005 vond in Sirte een top van de AU plaats. En twee jaar later onderhandelden de Sudanese regering en rebellen uit Darfur er over een vredesakkoord.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer