Buitenland

Liveblog Libië: Strijd om Tripoli

De dagen van kolonel Muammar Gaddafi lijken nu echt geteld. De rebellen zijn doorgedrongen tot het centrum van de Libische hoofdstad Tripoli. Gaddafi wil echter nog altijd niet van wijken weten. Volg de ontwikkelingen in dit liveblog op de voet.

Redactie digitale media
22 August 2011 19:39Gewijzigd op 14 November 2020 16:16
Feest in Tripoli. Foto EPA
Feest in Tripoli. Foto EPA

23.20 uur – Het liveblog voor vandaag, maandag 22 augustus, wordt gesloten. Dinsdagmorgen vanaf 6.30 uur nieuwe berichtgeving over de strijd om Tripoli. 
23.19 uur – De situatie in Tripoli lijkt ongewijzigd. De rebellen hebben het overgrote deel van de stad in handen. Alleen rond de mogelijke verblijfplaats van Gaddafi en het Groene Plein wordt nog hevig gevochten. De grote vraag is nog steeds waar Gaddafi zich bevindt.

21.56 uur – Volgens Al Jazeera heeft de NAVO een Scudraket ondergeschept die is afgeschoten door aanhangers van Gaddafi in Sirte.

21.00 uur – Video van de NOS: Waar is Gaddafi en zijn familie?

20.40 uur – De Libische opstandelingen hebben de controle overgenomen over de luchthaven van Tripoli. Dat heeft een zegsman van de rebellen gezegd tegen de Arabische nieuwszender al-Arabiya.

20.20 uur – Obama heeft in een audiobericht gezegd dat er aan het regime-Gaddafi een einde is gekomen, al is de strijd nog niet voorbij.

Hij beloofde dat de Verenigde Staten „een vriend en partner voor het nieuwe Libië” zullen zijn. De oppositie in het Noord-Afrikaanse land moet zorg dragen voor een vreedzame overgang naar democratie waarbij iedereen in Libië zich betrokken voelt, zei hij verder.

19.40 uur – De oudste zoon van de Libische leider Gaddafi, Mohammed, is er met hulp van medestanders in geslaagd te ontsnappen. Dat meldde maandag de Arabische nieuwszender al-Jazeera, zonder zijn bronnen te vermelden. Mohammed stond onder huisarrest sinds de opstandelingen die zijn vader ten val willen brengen, hem zondagavond oppakten. Hij had in de nacht van zondag op maandag zelf telefonisch bevestigd tegenover Arabische media dat hij in zijn eigen huis werd vastgehouden.

19.00 uur – Indrukwekkende fotoserie van The Big Picture.

18.24 uurVideo van de persconferentie die Mustafa Abdel Jalil, de voorzitter van de Nationale Overgangsraad (NTC) in Libië, maandagmiddag gaf.

18.19 uur – Een video bij de Guardian geeft een beeld van de situatie in verschillende steden afgelopen nacht.

18.01 uur – Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken hoopt dat de rebellen in Libië zich weten te beheersen als ze het regime van Gaddafi defintief omver hebben geworpen. „Je moet niet denken aan een bijltjesdag”, zei Rosenthal maandag.

17.50 uur – Het Amerikaanse ministerie van Defensie gaat er vanuit dat de Muammar Gaddafi nog in Libië is. Dat heeft een woordvoerder maandag gezegd. „Wij hebben geen informatie dat hij het land heeft verlaten”, aldus de zegsman.

17.41 uur – De aanstaande val van de Libische dictator Gaddafi is een les voor andere leiders in de regio die de wensen van hun eigen bevolking veronachtzamen. Dat heeft de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Ahmet Davutoglu maandag gezegd in de Ethiopische hoofdstad Addis Abeba.

17. 30 uur – Libische rebellen hebben het gebouw van de staatstelevisie in Tripoli veroverd, een van de belangrijkste propagandainstrumenten van het bewind van Gaddafi. Dat hebben een woordvoerder van de opstandelingen en medewerkers van de staatstelevisie gemeld. De uitzendingen van de staatszender al-Jamahiriya zijn gestopt. „De revolutionairen hebben het televisiegebouw bestormd, nadat zij de soldaten die het omringden hadden gedood. Het is nu onder hun controle”, aldus de zegsman van de rebellen.

17.15 uur – Bouwbedrijf BAM sluit een terugkeer naar Libië niet uit als de situatie daar weer veilig is voor het personeel. Dat zei een woordvoerder van het bedrijf maandag. „Er is nog geen beslissing genomen. Er wordt ook niet heel concreet over gedacht op dit moment. Maar we sluiten een en ander niet uit”, zo benadrukte de zegsman verder. BAM, dat zijn personeel eerder dit jaar evacueerde uit het land vanwege de onrust, is al jaren actief in het Noord-Afrikaanse land.

17.00 uur – Tv-zender Al Arabiya meldt dat Gaddafi’s zoon Saadi door rebellen is opgepakt.

17.00 uur – Correspondent Thomas Erdbrink doet verslag vanuit de Libische hoofdstad Tripoli. Luister hier naar hem.

16.48 uur – De zender Al-Jazeera meldde maandagochtend dat er aanwijzingen zijn dat de NAVO een grote rol had in de slag om Tripoli. Dat meldde een hoge officier van de militaire raad in Misrata, het hoofdkwartier van de opstandelingen, aan de zender.

16.30 uur – Verslaggever Hans Jaap Melissen van de Wereldomroep meldt dat de activiteit in Tripoli weer toeneemt nadat het aan het begin van de middag relatief rustig was. „De opstandelingen lijken het vanavond te willen afmaken”, zegt hij.

16.25 uur – Egypte heeft de Nationale Overgangsraad (NTC) in Libië erkend als de wettelijke regering van dat land. Dat heeft de Egyptische minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Kamel Amr maandag gezegd. De Nationale Overgangsraad is de politieke en militaire leiding van de opstand in Libië tegen Muammar Gaddafi. Aan het jarenlange bewind van Gaddafi lijkt een einde te komen. Rebellen hebben de controle gekregen over het grootste deel van de Libische hoofdstad Tripoli.

16.10 uur – De Europese Unie staat klaar om de Libische interimregering te helpen om in de toekomst hervormingen door te voeren. Dat zeiden Herman Van Rompuy, president van de EU, en José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, maandag in een gezamenlijke verklaring. „De onvermoeibare pogingen van de krachten van het nieuwe Libië, op militair vlak gesteund door de NAVO en diverse EU-lidstaten, en landen uit de regio maken een einde aan het regime van Gaddafi.”, zeiden Van Rompuy en Barroso. Ze riepen Gaddafi op onmiddellijk af te treden. „De EU blijft het land steunen in zijn democratische transitie en economische wederopbouw, gebaseerd op sociale rechtvaardigheid, betrokkenheid en territoriale integriteit, samen met de internationale gemeenschap”, stond in de verklaring. (AP)

15.50 uur – „Ik ben heel blij, zoals alle Libiërs. Maar ik ben heel bang dat de laatste fase de ergste wordt. Van een vijand als Gaddafi kan je in een laatste stuiptrekking alles verwachten.” Dat stelt Mohammad Khattal (44), een Libische activist die 13 jaar geleden naar Nederland vluchtte. Tegenwoordig is hij docent economie bij een ROC in Leiden. „Ik heb de hele nacht geen oog dicht gedaan, net zoals de meeste Libiërs in Nederland. Ik heb de hele tijd het gevoel dat ik er bij zou moeten zijn, in de straten van Tripoli.”

15.35 uur – Libische rebellen hebben maandag het gebouw van de staatstelevisie in Tripoli veroverd, een van de belangrijkste propagandainstrumenten van het bewind van Muammar Gaddafi. Dit is van medewerkers van de staats-tv vernomen.

15.10 uur – Het Britse olieconcern BP gaf maandag aan zijn activiteiten in Libië te willen hervatten zodra de omstandigheden dat toelaten. BP staakte zijn activiteiten in het Noord-Afrikaanse land toen de onrust er in februari van dit jaar uitbrak. Volgens een woordvoerder stond BP op het punt om boringen te beginnen in de Libische woestijn. Het concern heeft dankzij een omstreden akkoord uit 2007 ook het recht om te boren naar olie in de Golf van Sirte.

14.50 uur – Muammar Gaddafi moet zich overgeven en het Libische volk verder lijden besparen. Dat stelt premier Silvio Berlusconi van Italië in een maandag uitgegeven verklaring, aldus persbureau ANSA. Italië is de voormalige kolonisator van Libië. In betere tijden voor Gaddafi was de Gids van de Revolutie met Berlusconi bevriend. Berlusconi wil zich nu inzetten voor „een nieuw democratisch en verenigd Libië”.

14.45 uur – De Vredes- en Veiligheidsraad van de Afrikaanse Unie (AU) komt later maandag in spoedzitting bijeen om zich te buigen over de situatie in Libië. Dat heeft een AU-woordvoerder in Addis Abeba bekendgemaakt. De raad wil in dialoog treden met alle conflictpartijen in het Noord-Afrikaanse land, met het oog op „vreedzame oplossingen” voor de huidige situatie en een „duurzame vrede”.

14.35 uur – De strijd in Tripoli lijkt zich te concentreren rondom de compound van Gaddafi. Zo ziet die er vanuit de lucht uit, foto BBC.

14.30 uur – De Palestijnse arts Ashraf el Hagoug gaat aangifte doen tegen Muammar Gaddafi, zodra die in Nederland gevangen zit vanwege zijn vervolging door het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag. Dat meldde zijn advocaat Liesbeth Zegveld maandag aan het ANP. El Hagoug werd met vijf Bulgaarse verpleegkundigen 8 jaar in Libië vastgehouden en gemarteld. De arts en Zegveld zullen het Openbaar Ministerie (OM) in Nederland verzoeken Gaddafi strafrechtelijk te vervolgens als verantwoordelijke voor de martelingen die El Hagoug en de verpleegkundigen hebben moeten doorstaan.

14.20 uur – Mustafa Abdul-Jalil, voorzitter de Libische Nationale Overgangsraad, vertelde tv-zender al-Arabiya dat het nog steeds niet bekend is waar Gaddafi zich bevind. Hij ontkent verder dat de rebellen in het Noord-Afrikaanse land met het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag onderhandelen over de overgave van Saif al-Islam Gaddafi, een van de zoons van de Libische leider Muammar Kaddafi.

13.50 uur – De premier van het belaagde bewind van Libië, Al Baghdadi Ali al-Mahmoudi, is uitgeweken naar buurland Tunesië. Dat heeft de Arabische nieuwszender al-Jazeera maandag gemeld.

13.40 uur – De Britse krant de Guardian heeft de huidige situatie in kaart gebracht.

13.30 uur – Oliebedrijf Shell volgt de situatie in Libië op de voet, maar van een terugkeer naar het land is voorlopig geen sprake. Dat liet een woordvoerder van Shell maandag weten aan het ANP. Shell trok eerder dit jaar zijn buitenlandse personeel terug uit Libië vanwege de gespannen politieke situatie. Het bedrijf deed in het land proefboringen met twee installaties op zoek naar aardgas.

13.20 uur – De Libische ambassade in de Syrische hoofdstad Damascus heeft maandag in een verklaring laten weten achter de revolutie te staan die in Libië plaatsvindt. In 1970, een jaar na Gaddafi’s staatsgreep, greep de vader van de huidige president Bashar al-Assad, Hafez (1930-2000), de macht in Damascus.

12.55 uur – Zes maanden van burgeroorlog hebben de Libische olie-industrie grotendeels lamgelegd. Veel olievelden liggen er verlaten bij. Infrastructuur zoals exportterminals, pompstations en pijpleidingen zijn beschadigd. Experts denken dat de olie-uitvoer binnen enkele maanden kan worden hervat, mits er snel vrede komt. Persbureau Reuters polste afgelopen maand 20 analisten en functionarissen uit de industrie. Zij denken dat Libië een jaar nodig heeft om op het exportniveau van 1 miljoen vaten olie per dag te komen. Het zou 2 jaar duren voordat het land weer terug is op het niveau van voor de oorlog, toen Libië dagelijks nog 1,6 miljoen vaten uitvoerde.

12.50 uur – De Palestijns-Bulgaarse arts Ashraf El Hagoug, die ruim 8 jaar samen met acht verpleegkundigen gevangen zat in Libië, hoopt dat Gaddafi als hij gevangen wordt genomen zo snel mogelijk naar het Internationaal Strafhof in Den Haag wordt overgebracht. Wat El Hagoug betreft, krijgt de Libische dictator de doodstraf ook al beseft hij dat het hof deze straf niet oplegt. De arts, die na zijn vrijlating in 2007 is gevlucht naar Nederland, zat gevangen op beschuldiging van de besmetting van ruim vierhonderd kinderen met het hiv-virus.

12.45 uur – Strijders loyaal aan Gaddafi verdedigen het complex van de voormalige leider van Libië in het centrum van de hoofdstad Tripoli met tanks. Dat zei een rebel maandag. Er wordt rond de Bab al-Aziziyah hevig gevochten. De aanhangers van Gaddafi verdedigen zich. Vooral sluipschutters vormen een probleem voor de opstandelingen, aldus de rebel. Volgens hem is een „groot aantal” rebellen in de strijd gesneuveld.

12.42 uur – De contactgroep voor Libië komt volgende week in Parijs bijeen. Dat heeft de Franse minister van Buitenlandse Zaken, Alain Juppé, maandag gezegd. Het gaat om een bijeenkomst op het hoogste niveau, nu het eind van het bewind van Gaddafi nadert. Juppé noemde geen datum. In de contactgroep zijn tientallen landen en internationale organisaties vertegenwoordigd.

12.30 uur – De Nederlandse F-16’s in Libië hebben tijdens de slag om Tripoli tot nu toe alleen hun gewone controles uitgevoerd en niet boven de Libische hoofdstad gevlogen, aldus Defensie maandag.

12.20 uur – De Britse premier David Cameron roept de Libische rebellen op mensenrechten te respecteren, aldus de BBC. Bekijk hier een video van de NOS met de oproep van Cameron.

12.19 uur – De Nationale Overgangsraad van Libië wil snel verhuizen van het oostelijke bolwerk Benghazi naar de hoofdstad Tripoli in het westen van het Noord-Afrikaanse land. Dat heeft Mahmoud Nacua, de zaakgelastigde in Londen van de Nationale Overgangsraad, maandag gezegd. Volgens Nacua wil de Nationale Overgangsraad zich snel in Tripoli vestigen om te voorkomen dat er een machtsvacuüm ontstaat. Hij zei dat dat de rebellen circa 95 procent van Tripoli in handen hebben.

12.15 uur – Khamis, de zoon van Gaddafi, is aan het hoofd van een militaire eenheid op weg naar het centrum van de hoofdstad Tripoli. Dat heeft de zender al-Arabiya maandag gemeld. De eenheid vertrok van de residentie van Gaddafi. Khamis (1983) heeft de leiding over een speciale militaire eenheid. Begin augustus werd zijn dood nog gemeld.

12.10 uur – Het oude regime verdrijven is één ding, maar er iets beters voor in de plaats stellen, is een tweede, betoogt RD-redacteur Mark Wallet in een analyse.

12.00 uur – Minister Uri Rosenthal van Buitenlandse Zaken vindt dat Gaddafi de strijd nu moet staken. „Zijn tijd is voorbij”, aldus de bewindsman. „De roep om vrijheid en democratie van de bevolking zelf, en geduld en volharding, hebben het regime van Gaddafi op de knieën gekregen. Het is nu zaak de democratische transitie zorgvuldig vorm te geven”, aldus Rosenthal.

11.55 uur – Het commentaar van deze krant op de jongste gebeurtenissen in Libië: Europa heeft belang bij opbouw Libië.

11.50 uur – De meeste verslaggevers van internationale media bevinden zich in hotel Rixos en zijn niet in staat het hotel te verlaten omdat daarbuiten nog heftig wordt gevochten. Het hotel ligt niet ver van de residentie van Gaddafi.

11.45 uur – Het Vlaams Comité voor Ex-moslims klaagt over de Belgische steun aan de opstandelingen in Libië. Volgens het comité vormen de zogenaamde democratische rebellen de voorhoede van de radicaalislamitische al-Qaida. Comitévoorzitter Peter Velle diende een klacht in bij het Centrum voor Gelijkheid van Kansen, meldde de Vlaamse krant Het Laatste Nieuws maandag. Het is crimineel dat Belgische F16-gevechtsvliegtuigen deze bloeddorstige terroristen ondersteunen, aldus Velle. Hij vreest dat Libië een islamistische staat wordt.

11.38 uur – China respecteert de keuze van het Libische volk. Dat heeft het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken maandag laten weten, nadat Libische opstandelingen de hoofdstad Tripoli waren binnengetrokken. „China hoopt dat de situatie snel stabiliseert en dat de mensen hun normale leven weer kunnen oppakken”, stelde het ministerie van Buitenlandse Zaken. Een woordvoerder van het ministerie zei dat Peking een bijdrage wil leveren aan de wederopbouw van Libië.

11.30 uur – Volgens onbevestigde berichten zouden rebellen in de wijk Tajourah onderhandelen met Gaddafi-aanhangers om zichzelf over te geven.

11.25 uur – Een groot konvooi van honderden opstandelingen is op weg naar Groene Plein in Tripoli. Volgens een verslaggever van Reuters hebben ze pick-uptrucks met raketlanceerinstallaties bij zich.

11.20 uur – De NAVO gaat door met het uitvoeren van luchtpatrouilles boven Libië, totdat alle pro-Gaddafi machten zich overgeven. (AP).

11.15 uur – De situatie in Tripoli is onoverzichtelijk. Grote delen van de hoofdstad zouden onder controle van de rebellen zijn. Over het percentage wordt gespeculeerd. Volgens de Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Franco Frattini zouden Gaddafi-aanhangers nog 10 tot 15 procent van Tripoli in handen hebben, de rebellen beweren al 95 procent te controleren.

11.10 uur – „Ik vrees dat Gaddafi-aanhangers een politiek van de verschroeide aarde gaan toepassen nu ze niets meer hebben te verliezen”, aldus Hisham Karmous, een bewoner van de wijk al-Mansoura in Tripoli.

11.00 uur – Gaddafi-aanhangers gebruiken buitenlandse journalisten als menselijk schild in een hotel dat eveneens het onderkomen vormt van een televisiezender. (AP)

10.30 uur – Het einde van de gevechten is nog niet in zicht. Ook om het gebouw van de staatstelevisie wordt nog flink gevochten.

10.15 uur – „Er was vannacht minder sprake van feestvieren, dan de beelden vanuit Tripoli doen vermoeden”, zegt NOS-correspondent Thomas Erdbrink die vannacht in de Libische hoofstad was. „De stemming op het Groene Plein was heel nerveus en men wist niet of de troepen van Kadhafi terug zouden keren.”

10.00 uur – De EU maakt zich klaar voor een Libië zonder Gaddafi, meldt persbureau Reuters. Brussel werkt aan verschillende scenario’s voor hulp aan het land, na de val van Gaddafi. Daarnaast roept de EU rebellen op om verantwoordelijk te handelen in Tripoli en burgers te beschermen.

9.50 uur – De regering van Zuid-Afrika heeft in een officiële verklaring laten weten dat Gaddafi niet naar hun land zal vluchten. Ook zegt het land geen vliegtuig naar Libië hebben gestuurd om Gaddafi op te halen. Tegelijkertijd heeft Zuid-Afrika ook aangegeven dat het de Nationale Overgangsraad niet erkent als het regime van Gaddafi valt.

9.41 uur – Een BBC-reporter meldt dat Gaddafigetrouwe soldaten door de stad rijden en rebellen neerschieten. De strijd duurt voort.

9.39 uur – De Europese Unie roept Gaddafi op onmiddellijk de macht op te geven.

9.23 uur – Volgens CNN en al-Jazeera zouden de rebellen drie zonen van Gaddafi hebben aangehouden: Seïf al-Islam, Mohamed en Saadi.

9.21 uur – De rebellen beweren 80 procent van Tripoli in handen te hebben.

9.00 uur – De grote vraag is waar Gaddafi zich bevindt. Volgens een anonieme diplomatieke bron zou hij nog in zijn residentie Bab al-Aziza zijn. Er wordt ook beweerd dat tanks uit de residentie tevoorschijn komen om de rebellen de illusie te geven dat de Libische leider daar nog is terwijl dat misschien helemaal niet meer het geval is.

8.39 uur – Een „diplomatieke bron” die wordt geciteerd door persbureau AFP beweert dat Gaddafi zich nog in Tripoli zou kunnen bevinden.

8.15 uur – Volgens de woordvoerder van de rebellen, Mohammed Abdel-Rahman, kwamen maandagmorgen tanks tevoorschijn rond de residentie van Gaddafi. Het afgelopen half uur is daar geweervuur gehoord. Abdel-Rahman zegt dat Gaddafigetrouwe troepen een bedreiging blijven vormen voor de rebellen zolang Gaddafi niet is gepakt.

8.10 uur – De olieprijs is maandag gedaald op de Aziatische markten als gevolg van de ontwikkelingen in Libië. Een vat ruwe olie uit het Noordzeegebied kost nu 106,75 dollar. Dat is 1,87 dollar lager dan de slotprijs van vrijdag. „Dit is echt de belangrijkste nieuwsgebeurtenis”, zo refereerde Victor Shum, een analist in Singapore, aan de situatie in Libië. Dat land produceerde voor de opstand, die in februari begon, bijna 1,5 miljoen vaten ruwe olie per dag. Ongeveer 85 procent van deze voorraad werd geëxporteerd naar Europa. Tijdens de gevechten kwam de olieproductie vrijwel stil te liggen.

7.55 uur – Een ANP-overzicht van vier jaar decennia Gaddafi en het verloop van de opstand.

7.40 uur – De aanhangers van Gaddafi hebben nog de controle over 15 à 20 procent van de hoofdstad, aldus de woordvoerder van de opstandelingen tegenover nieuwszender al-Jazeera.

7.29 uur – Volgens een speciaal verslaggever van France 24, Karim Hakiki, is de stad nog niet volledig in handen van de Libische rebellen.

7.27 uur – De kogels vliegen rond op het Groene Plein. De strijd in het centrum van Tripoli is weer losgebarsten.

7.18 uur – Volgens AFP vinden er steeds heftigere gevechten plaats rond de residentie van Gaddafi in Tripoli.

7.06 uur – Op het Groene Plein in hartje Tripoli is het moeilijk de rebellen te onderscheiden van de Gaddafi-getrouwen, aldus Matthieu Mabin, speciaal verslaggever van de Franse zender France 24. Het geheel van de stad zou echter in handen zijn van de rebellen.

4.58 uur – Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) wil dat de Nationale Overgangsraad in Libië Saif al-Islam Gaddafi snel overdraagt aan het in Den Haag gevestigde hof. Dat zei de Argentijnse jurist in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. De hoofdaanklager van het ICC verdenkt vader en zoon Gaddafi van misdaden tegen de menselijkheid.

4.32 uur – De Libische dictator Muammar Gaddafi moet onder ogen zien dat hij de macht kwijt is in Libië. De „tiran” moet zo snel mogelijk vertrekken om verder bloedvergieten te voorkomen, zo stelde de Amerikaanse president Barack Obama zondagavond laat (lokale tijd) in een verklaring. De toekomst van Libië is nu in handen van de burgers van dat land, aldus Obama. Het staatshoofd riep de rebellen op om de mensenrechten van iedereen te respecteren en te werken aan een democratisch Libië.

3.12 uur – De rebellen stuiten nog altijd op haarden van verzet in en rond Tripoli, de hoofdstad van Libië. Dat heeft Mahmud Jibril, de premier van de Nationale Overgangsraad (NTC), in de nacht van zondag op maandag gezegd in een toespraak op al-Ahrar, de televisiezender van de rebellen. „Het gevecht is nog niet afgerond. Als Allah het wil, zal onze overwinning binnen enkele uren totaal zijn”, aldus Jibril. Eerder meldden de rebellen dat ze Tripoli vrijwel volledig onder controle hadden.

02.47 uur – De oudste zoon van de Libische leider Muammar Gaddafi is in handen van de rebellen. Dat meldde Mohammed Gaddafi zelf in een telefonisch interview met de Arabische nieuwszender al-Jazeera. Hij zei in de nacht van zondag op maandag dat hij is aangehouden en dat hij onder huisarrest is geplaatst. Rebellen hebben de woning van Mohammed Gaddafi afgegrendeld.

02.12 uur – De rebellen in Libië hebben in de hoofdstad Tripoli het gebouw van de staatsradio in handen gekregen. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera in de nacht van zondag op maandag. Eerder meldde de Libische staatstelevisie dat haar uitzendingen verstoord werden, waardoor alleen opgenomen programma’s konden worden uitgezonden.

00.47 uur – De Libische hoofdstad Tripoli is vrijwel volledig in handen van de rebellen. Alleen Bab al-Aziziyah, het uitgestrekte commandocentrum van de Libische leider Muammar Gaddafi, is dat nog niet. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera in de nacht van zondag op maandag.

00.20 uur – Op de luchthaven van de Libische hoofdstad Tripoli zijn twee Zuid-Afrikaanse vliegtuigen gesignaleerd. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera in de nacht van zondag op maandag. Het is onduidelijk waarom de toestellen in Libië zijn. Maar er is al langere tijd sprake van dat een land als Zuid-Afrika de Libische leider Muammar Gaddafi een veilig heenkomen wil bieden. Zelf heeft Gaddafi altijd volgehouden dat hij tot zijn dood in Libië blijft.

00.19 uur – De oudste zoon van de Libische leider Muammar Gaddafi, is in handen van de rebellen. Dat meldde de Arabische nieuwszender al-Jazeera zondagavond op gezag van een woordvoerder van de rebellen. Het gaat om Mohammed Gaddafi, het hoofd van het Libische Olympisch Comité. Hij zou zich hebben overgegeven. Eerder was de overgave van twee andere zonen gemeld.

00.11 uur – De Arabische nieuwszender al-Jazeera heeft zondagavond beelden uitgezonden van een mensenmenigte die feest aan het vieren is in het centrum van de Libische hoofdstad Tripoli. De mensen tonen hun blijdschap over het waarschijnlijke einde van het Gaddafi-bewind. Ze trekken onder meer posters van de dictator van de muren en reden luid toeterend met auto’s door de straten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer