Buitenland

Muur blijft populair afschrikmiddel

BERLIJN (ANP) – Na de val van de Berlijnse Muur hebben dit soort grensafscheidingen niet of nauwelijks aan populariteit ingeboet. Hieronder volgen enkele voorbeelden van dergelijke draconische markeringen van grenzen, die nog altijd in gebruik zijn of worden aangelegd.

13 August 2011 15:01Gewijzigd op 14 November 2020 16:10
Om te herdenken dat vijftig jaar geleden met de bouw van de Muur begonnen werd hebben mensen bloemen gelegd. Foto EPA
Om te herdenken dat vijftig jaar geleden met de bouw van de Muur begonnen werd hebben mensen bloemen gelegd. Foto EPA

ISRAEL: Sinds 2002 bouwen de autoriteiten in Israël aan een muur die het land moet beschermen tegen extremisten uit de Westelijke Jordaanoever. Tot nu toe werd meer dan 400 van de geplande 709 kilometer muur aangelegd. Op veel plekken is de ‘Apartheidsmuur’, zoals Palestijnen het bouwwerk ook wel noemen, gemaakt van beton en 8 meter hoog. Elders is de versperring een hekwerk, dat wordt bewaakt door militairen in wachttorens en beveiligingscamera’s.

VERENIGDE STATEN: De toenmalige president George W. Bush besloot in 2006 tot de bouw van een fysieke grensafscheiding tussen de VS en Mexico, bedoeld om illegale migratie tegen te gaan. De ‘muur’ is niet overal gemaakt van beton of staal, maar bestaat op veel plaatsen uit hekwerken en andere objecten. Het gaat niet om een ononderbroken afscheiding, maar om een aantal bouwsels in verschillende regio’s. Uiteindelijk moet het ‘Tortilla Gordijn’ bij elkaar opgeteld ongeveer 1000 kilometer lang worden.

CYPRUS: De Verenigde Naties bewaken de meer dan 180 kilometer lange bufferzone op het eiland, die sinds 1974 Griekse en Turkse Cyprioten van elkaar scheidt. In 2007 werd de muur in de hoofdstad Nicosia afgebroken. Desondanks is het passeren van de grens tussen het noordelijke en zuidelijke deel van het eiland nog altijd zeer complex of zelfs onmogelijk voor veel Cyprioten.

GRIEKENLAND: In de strijd tegen illegale migratie hebben de Griekse autoriteiten opdracht gegeven voor de aanleg van obstakels langs de ongeveer 200 kilometer landgrens met Turkije. Honderden militairen zijn bezig met het uitgraven van een gracht van 120 kilometer lang, 30 meter breed en 7 meter diep. Op andere plaatsen komen hekken en muren te staan om ongewenste vreemdelingen buiten te houden.

NOORD-KOREA: De zwaarst bewaakte grens op aarde is die tussen Noord- en Zuid-Korea. Na de Korea-oorlog (1950-1953), die eindigde met een wapenstilstand, markeerden de legers van beide landen hun zijde van de gedemilitariseerde zone met muren, hekwerken, grachten en mijnenvelden. Het ‘IJzeren Gordijn’ van het Koreaanse schiereiland is ongeveer 250 kilometer lang en 4 kilometer breed.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer