Assad trekt zich niets aan van VN-verklaring
DAMASCUS/HAMA (ANP/AFP) – Het leger en de veiligheidsdiensten in Syrië hebben donderdag opnieuw tientallen en mogelijk meer dan honderd mensen om het leven gebracht in een poging een eind te maken aan demonstraties tegen het regime van dictator Bashar al-Assad. Met name in Hama en omgeving werd met scherp geschoten op burgers.
Dat meldden woordvoerders van mensenrechtenorganisaties die de situatie in Syrië vanuit het buitenland in de gaten houden. Ze baseerden zich op medische bronnen in Syrië. Veel slachtoffers zouden kogelwonden in hun hoofd hebben. Ook zou een tank over een fietsende jongen zijn gereden.
Het bewind van Assad trekt zich niets aan van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, die het geweld tegen burgers in het Arabische land woensdag veroordeelde. Assad vaardigde donderdag wel een decreet uit waarin hij toestemming geeft voor de oprichting van meerdere politieke partijen. Die zouden naast zijn Baathpartij gaan functioneren. De Syrische regering nam vorige maand al een wetsvoorstel aan om meerdere partijen toe te laten tot het politieke bestel. Door het decreet van Assad kan de wet meteen in werking treden.
De regels verbieden het onder meer een partij op te richten op basis van religie, tribale banden of regionale belangen. Ook een partij die discrimineert, is niet toegestaan. Frankrijk noemde de bekendmaking van Assad „bijna een provocatie”. Volgens Alain Juppé, de Franse minister van Buitenlandse Zaken, is het enige dat Syrië moet aankondigen „een einde aan het geweld tegen de burgerbevolking, die enkel de eigen rechten verdedigt”.
Juppé leek de mening te vertolken van veel Syriërs. In diverse steden trotseerden tienduizenden mensen donderdag de dreiging van geweld met demonstraties tegen het regime.
In Syrië wordt al maandenlang gedemonstreerd tegen het bewind van Assad. Een van de voornaamste eisen van de betogers is de toelating van meerdere politieke partijen. Ook willen ze dat Assad opstapt. Die wil daar echter niet van horen en slaat hard terug: meer dan 2000 Syriërs zouden volgens activisten om het leven zijn gebracht. De meeste slachtoffers waren vreedzame demonstranten.