Rechter buigt zich over bouwproject in Grafhorst
ZWOLLE – De rechter in Zwolle moet een uitweg bieden in een langlopend conflict rond een kapitaal bouwproject in Grafhorst. Een laatste poging tot bemiddeling tussen de projectontwikkelaar uit Kampen en twee zakenlieden is gestrand, meldde de rechtbank Zwolle dinsdag.
Op de Kamperzeedijk in Grafhorst komen aan het Ganzendiep 25 woningen en 8 appartementen. De vrijstaande villa’s komen deels op de dijk te staan, aan de waterzijde worden insteekhaventjes aangelegd voor de boten van de toekomstige bewoners.
De Gilden Ontwikkeling uit Kampen heeft inmiddels een deel van de percelen, met een gemiddelde waarde van elk 330.000 euro, verkocht. De schetsen in de folder en op de site van het project Thuishaven zien er veelbelovend uit, maar langs de dijk ligt al maanden een braakliggend terrein.
De grond, waar voorheen betonfabriek Prefabo stond, moet eerst gesaneerd worden. Het Waterschap Groot Salland staakte de graafwerkzaamheden begin mei echter uit vrees voor instorting van de dijk. Uit berekeningen blijkt dat een damwand die in oktober vorig jaar gereedkwam, 4 meter dieper had moeten zitten.
De Gilden besloot daarom de twee zakenlieden die de grond moeten leveren, voor de rechter te dagen. Het kort geding diende vorige week donderdag, maar werd aangehouden om een laatste onderhandelingspoging aan te gaan.
De onderhandelingen gaan voornamelijk over de damwand. Die is geslagen in opdracht van De Gilden. De stalen wand met een lengte van 238 meter was een voorwaarde om een bouwvergunning te krijgen. De tegenpartij stelt echter dat de constructie ook tot doel had om de sanering mogelijk te maken. En dus is het de ontwikkelaar die voor een nieuwe wand moet zorgen. De projectontwikkelaar betwist dat. Een nieuwe, diepere damwand zou 300.000 euro kosten. Ook menen de twee zakenlieden dat De Gilden wist dat de damwand niet diep genoeg zou zijn. Dit wordt eveneens door de ontwikkelaar uit Kampen weergesproken.
Gisteravond bleek een laatste onderhandelingspoging te zijn gestrand. De Gilden wil dat de rechtbank de twee zakenlieden een dwangsom oplegt voor het niet-opleveren van de grond. Die dwangsom zou op kunnen lopen tot maximaal 3,3 miljoen euro.
Klanten dreigen De Gilden al de koop ongedaan te maken. Ze wachten reeds maanden op de grond.
Uitspraak op 11 augustus.