„Mens geen rentmeester maar medeschepper”
„De mens is niet langer rentmeester van de schepping, maar ook medeschepper. Met het geweten als kompas moet dat lukken.”
Dat zei prof. dr. P. T. Schotmans, hoogleraar medische ethiek aan de Katholieke Universiteit Leuven vrijdag in Nijmegen tijdens de tweede en laatste dag van het congres „Wrongful birth, wrongful life”. Het congres was georganiseerd ter gelegenheid van het 80-jarig bestaan van de Katholieke Universiteit Nijmegen. Vrijdag stonden nieuwe medische ontwikkelingen rond embryo’s centraal.
Schotmans vindt de benadering dat de mens rentmeester is van de schepping „te statisch.” De mens als medeschepper naast God is „meer dynamisch.” Dat past meer bij deze tijd en biedt mogelijkheden om onderzoeken en experimenten te doen met geslachts- en embryocellen. De hoogleraar ethiek wil daarbij het geweten als richtsnoer gebruiken: „Als we elkaar ontmoeten met het geweten als kompas moet dat lukken.”
Hij hekelde het argument dat tegenstanders van moderne medische technologieën gebruiken, namelijk dat „de mens niet voor God mag spelen.” Schotmans: „Wereldleiders, regeringsleiders en sociologen spreken vaak zo. Maar dat is geen goed uitgangspunt voor de discussie. Dat leidt ons weg van een werkelijk debat.”
Tijdens zijn lezing betoogde de Belgische hoogleraar dat IVF (reageerbuisbevruchting) alleen toegepast mag worden in stabiele heteroseksuele relaties. Tijdens de discussie kwam hij daar enigszins op terug: „Seksualiteit bereikt haar volheid in een stabiele heteroseksuele relatie. Er is discussie over de vraag of ook lesbische relaties voldoende stabiel kunnen zijn voor IVF. Onderzoek heeft in ieder geval aangetoond dat kinderen in lesbische relaties geen nadeel ondervinden ten opzichte van kinderen die opgroeien met een vader en een moeder. Ik ben op dit moment nog niet zover.”
Alleenstaanden kunnen wat Schotmans betreft niet in aanmerking komen voor reageerbuisbevruchting.