Akkoord over Griekenland op eurotop
BRUSSEL – Het noodlijdende Griekenland kan tot 2014 voor 109 miljard euro nieuwe steun tegemoet zien van eurolanden, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en private sector. Banken en andere private partijen leggen daarvan 37 miljard op tafel. Omdat met geld uit het noodfonds voor de euro ook Griekse staatsobligaties worden opgekocht tegen een gereduceerd tarief, bedraagt het private aandeel in totaal zelfs circa 50 miljard. Het loopt tot 2020 nog eens met tientallen miljarden op.
Premier Mark Rutte heeft dat donderdag gezegd na afloop van een speciale top van de regeringsleiders van de eurolanden. Rutte toonde zich opgetogen over het resultaat. Hij sprak van goed nieuws voor de Nederlandse spaartegoeden en pensioenen. De nieuwe hulp voor Griekenland is nodig om te voorkomen dat de schuldencrisis in dat land overslaat op andere eurolanden.
De eurolanden hebben onder meer afgesproken het noodfonds voor de euro flexibeler in te zetten. Met het bedrag van in totaal 750 miljard kunnen voortaan ook staatsobligaties worden opgekocht van eurolanden die in problemen verkeren. Ook landen die nog niet acuut in nood zijn, kunnen straks via het noodfonds worden geholpen.
De euroleiders willen snel overeenstemming bereiken met het Europees Parlement over strengere maatregelen tegen EU-landen die de begrotingsregels aan hun laars lappen. Hierover is een conflict omdat het Europarlement verder wil gaan dan enkele lidstaten. Met name Frankrijk ligt dwars. Rutte kon donderdag nog niet voorspellen of de eisen van het parlement volledig worden overgenomen. Nederland zou daar voorstander van zijn.
Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie toonde zich zeer tevreden met het akkoord. Daarover is weken geruzied. Onenigheid over de deelname van de private sector was het voornaamste geschilpunt. Duitsland, Nederland en enkele andere landen eisten dat de banken zouden meebetalen, zodat niet alleen de belastingbetaler opdraait voor de nieuwe kosten. Andere eurolanden vreesden negatieve reacties van de financiële markten. Nederland stelde zich tot het laatste moment zeer hard op. „Ik zit hier niet voor de gezelligheid”, aldus Rutte.
De Griekse premier George Papandreou is blij met de afspraken. Het Griekse volk krijgt nu verlichting, zei hij.
Lees hier de analyse van de Volkskrant: Europees akkoord: De Jager wint, maar Barroso ook.
Brussel-correspondent Caroline de Gruyter (NRC) ziet twee voor Nederland opmerkelijke aspecten.