Infiltrant verstoorde relaties met Duitsland
De geheime inzet van een criminele burgerinfiltrant van de Duitse politie op Nederlands grondgebied heeft na 1998 de betrekkingen met Duitsland verstoord.
Dat heeft minister Donner van Justitie donderdag gezegd tijdens een debat met de Tweede Kamer.
De Duitse politie zette de criminele burgerinfiltrant eind jaren negentig in bij de opsporing van drugszaken, zonder Nederland daarvan op de hoogte te stellen. Dat is gebleken uit een geheim rechtbankvonnis van de rechtbank in Amsterdam uit 1998. Donner erkende donderdag dat dit is gebeurd. „Dat was eens en nooit weer. Het heeft lange tijd de verhoudingen met de Bondsrepubliek verstoord.”
Volgens Donner is er geen reden om te vrezen voor nog meer geheime acties van infiltranten op Nederlands grondgebied omdat landen die dat doen weten dat dit kan leiden tot een verstoring van de relaties. Als zo’n operatie aan het licht komt, is dat doorgaans tevens het einde van de actie. Daarom is het ook in hetbelang van die andere landen om openlijk samen te werken met Nederland, aldus Donner.
Geruchten in de media over andere criminele burgerinfiltranten die zonder medeweten van de Nederlandse justitie hier zouden zijn ingezet, zijn niet waar, zei de minister. Hij heeft dat nagevraagd bij onder andere de Verenigde Staten en die hebben ontkend. „Ik hecht nog altijd meer waarde aan de woorden van een andere overheid dan aan een krantenbericht.”
Donner hekelde tijdens het debat het „provincialisme” van sommige partijen, zoals SP en GroenLinks die hun vraagtekens zetten bij de rechtsgang in de VS. Die vinden dat Nederland geen verdachten meer moet uitleveren aan dat land. Donner vindt dat onzin. „Zij doen dingen anders, dat is niet altijd verkeerd.” Zolang de Amerikanen hun afspraken nakomen is er niets aan de hand, aldus de minister van Justitie.
Ter illustratie herhaalde hij nog eens dat alle Nederlandse verdachten die tot dusver aan de VS zijn uitgeleverd, in eigen land hun straf mochten uitzitten, op een na die er zelf voor koos in de VS te blijven.
Toch vindt de Tweede Kamer dat Donner nog eens moet kijken naar het verdrag met de VS. De omstandigheden in dat land zijn namelijk behoorlijk veranderd sinds begin jaren tachtig, toen het verdrag werd gesloten. Zo wordt de doodstraf nu vaker opgelegd dan toen, is het aantal uitleveringsverzoeken fors gestegen en zijn de VS kruistochten begonnen tegen drugs en terrorisme.
Donner zegde toe dat hij met een brief zal proberen de Kamer ervan te overtuigen dat een nieuw verdrag met de VS niet nodig is.