Buitenland

Lagerhuis neemt Blair onder vuur

De Britse premier Tony Blair houdt nog steeds vol dat Saddam Hussein een bedreiging vormde voor het Midden-Oosten en de rest van de wereld.

Buitenlandredactie
19 June 2003 11:24Gewijzigd op 14 November 2020 00:23

Dat heeft hij woensdag in het Lagerhuis gezegd in het kader van het onderzoek dat twee parlementaire commissies voeren. Hij verdedigde ook de nieuwe herschikking van het kabinet die afgelopen week voor veel opschudding zorgde.

Dinsdag beschuldigden de oud-ministers Robin Cook en Clare Short de regering van Blair ervan dat ze de dreiging die van Saddams massavernietigingswapens uitging bewust overdreef om het land binnen te kunnen vallen. Blair zegt nu dat hij nooit beweerd heeft dat de Iraakse leider een directe bedreiging voor Groot-Brittannië vormde. De premier weigert nog steeds een volledig openbaar onderzoek naar de manier waarop hij gebruikmaakte van de informatie van de inlichtingendiensten.

De Amerikaanse president Bush nam Blair woensdag in bescherming en zei dat de Britse premier de Iraakse dreiging niet had overdreven. De beschuldigingen die in Groot-Brittannië tegen de premier zijn geuit, zijn „gewoonweg niet waar”, aldus Bush. „Hij handelde op basis van solide inlichtingen.”

De oppositie in het Lagerhuis viel Blair woensdag ook hard aan over de herschikkingen in het kabinet. Vorige week donderdag deelde Blair het Lagerhuis schijnbaar achteloos mee dat de 1400 jaar oude positie van Lord Chancellor, de voorzitter van het Hogerhuis, wordt afgeschaft en vervangen door een modern gestroomlijnd departement voor grondwettelijke aangelegenheden. De oude betrekking combineerde volgens hervormers te veel macht: de Lord Chancellor was tegelijkertijd rechter, parlementariër en lid van de regering. In het nieuwe departement worden die bevoegdheden gescheiden. Woensdag werd Lord Falconer, een jeugdvriend van Blair, als hoofd van het departement aangesteld.

De oppositie was erg gebelgd over het feit dat er geen debat voorafging aan de veranderingen. „Dit is de slordigste en klunzigste herschikking van de moderne tijd”, zei Iain Duncan Smith, leider van de Conservatieven. Hij beschuldigde Blair van „arrogant en nonchalant gedrag” omdat hij het parlement niet op de hoogte had gebracht van de verandering.

Een andere hervorming houdt in dat een nieuw Hooggerechtshof een commissie van Law Lords, Hogerhuisleden met juridische bevoegdheden, vervangt als hoogste hof van beroep. Verder worden twee ministersposten voor Welshe en Schotse aangelegenheden geschrapt omdat de regionale raden in Cardiff en Edinburgh hun bevoegdheden grotendeels hebben overgenomen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer