Buitenland

Bondgenoten van Abdullah winnen

Bondgenoten van koning Abdullah II van Jordanië hebben de parlementsverkiezingen van dinsdag gewonnen.

AP
19 June 2003 10:19Gewijzigd op 14 November 2020 00:23

Bedoeïenenleiders die vanouds de steunpilaar vormen van het Hasjemitische koningshuis, behaalden veertig van de 110 zetels in het Huis van Afgevaardigden, de Jordaanse Tweede Kamer. Andere koningsgezinde kandidaten veroverden 22 zetels. De opkomst bij de verkiezingen bedroeg 58,87 procent, zo maakte het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag bekend.

De belangrijkste oppositiepartij, het Islamitisch Actiefront, behaalde 17 zetels. Aangevuld met zes zetels voor onafhankelijke sympathisanten van het front krijgen de moslimfundamentalisten daarmee een tamelijk krachtige stem in het nieuwe parlement.

Een woordvoerder van het front, Hamza Mansour, heeft de regering beschuldigd van fraude, omdat zij volgens hem gemene zaak heeft gemaakt met bepaalde kandidaten. Minister van Informatie Mohammed Affash Adwan wees de beschuldiging van de hand. Als iemand bewijzen heeft voor fraude moet hij ze voorleggen, zodat er onderzoek kan worden gedaan, zei hij.

Aanhangers van gekozen kandidaten gingen gistermorgen vroeg de straat op om de overwinning te vieren en vuurden kogels af in de lucht.

Onder de gekozen kandidaten van het Islamitisch Actiefront is Hayat al-Museimi, de vrouwelijke kandidaat die de meeste stemmen op haar naam bracht. Van de 54 vrouwen die aan de verkiezingen deelnamen, heeft er niet één de meerderheid gehaald in haar kiesdistrict. De zes zetels die Abdullah II in 2001 heeft gereserveerd voor vrouwen gaan naar de vrouwen die de meeste stemmen hebben gehaald.

Het Islamitisch Actiefront, de politieke tak van de Moslim Broederschap, wil in Jordanië de islamitische wetgeving invoeren en het vredesverdrag met Israël opzeggen. In 1989, de eerste keer dat in Jordanië na lange tijd weer verkiezingen werden gehouden, won het front bijna de helft van de stemmen. Omdat het niet de beloofde economische verbetering kon brengen, taande de invloed van de moslimfundamentalisten. Het front werd verder verzwakt door een boycot van de vorige verkiezingen in 1997.

Het oude parlement werd in 2001 aan het eind van zijn vierjarige zittingsperiode door Abdullah ontbonden. Tot nu toe had de koning het vanwege het Israëlisch-Palestijnse geweld echter niet aangedurfd nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Meer dan de helft van de 5,1 miljoen Jordaniërs zijn van Palestijnse komaf en de koning vreesde dat woede over het bloedvergieten de stemming zou benvloeden.

De Jordaanse koning geniet absoluut gezag. Hij kan wetten blokkeren, het parlement ontbinden en per decreet regeren. Alle veertig leden van de Kamer van Notabelen, de eerste kamer, worden door hem benoemd. De bevoegdheden van de gekozen tweede kamer zijn echter ruimer dan in veel andere Arabische landen. Deze kan wetten tegenhouden en de regering naar huis sturen.

De drie politieke partijen die naast het Islamitisch Actiefront aan de verkiezingen deelnamen haalden samen drie zetels.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer