Binnenland

„Integratie is meer dan inburgering”

Het integratiebeleid mag niet versmallen tot alleen maar aandacht voor inburgeringcursussen. „Ook onderwijs, arbeid en leefbaarheid van de buurten moeten in de belangstelling staan. Anders heeft inburgering geen zin.”

Binnenlandredactie
19 June 2003 09:15Gewijzigd op 14 November 2020 00:23

Deze waarschuwing liet prof. dr. J. Snel woensdag horen. Snel is als hoogleraar integratie verbonden aan de Erasmus Universiteit Rotterdam en de Universiteit Twente. Hij constateerde dat het nieuwe kabinet langslepende problemen wil oplossen, maar dat het integratiehoofdstuk is versmald tot paragrafen over twee onderwerpen, namelijk vreemdelingen en hun inburgering.

Prof. Snel toonde zich overigens niet echt ontevreden. „Ondanks de negatieve beeldvorming en het onderzoek van de Tweede Kamer daarnaar gaat het niet zo slecht als we denken. De werkloosheid onder allochtonen is afgenomen, meer mensen zoeken een weg in het onderwijs en ook op de universiteit zie ik meer studenten uit deze groepen.”

De hoogleraar sprak bij de ingebruikname van het Kennisnet Integratiebeleid en Etnische Minderheden (KIEM) door de minister van Vreemdelingenzaken en Integratie, Verdonk. De internetsite (www.integratie.nl) moet bestuurders en geïnteresseerden de weg wijzen in een woud aan sites waarop over integratie wordt geschreven.

„Wie nu het woordje integratie intikt, krijgt 123.000 treffers. Veel daarvan voegen echter niets toe. KIEM biedt een oplossing. Alle onderzoeksresultaten en alle relevante gegevens krijgen een plaats op de site”, aldus minister Verdonk.

Zij verwacht dat de ingebruikname van het kennisnet zal leiden tot een verhoogde effectiviteit van het beleid. „Nu staat erop wat wij belangrijk vinden, maar straks gaat het om meningen van derden. Het moet uitgroeien tot een integratieplatform.”

Marilyn Haimé, directeur Directie Coördinatie Integratie Minderheden, sprak van „de start van een integratiebeleid nieuwe stijl. KIEM is behalve een site ook een programma.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer