Fransen willen sterk mandaat in Congo
Als de Verenigde Naties de gevechten in Oost-Congo daadwerkelijk willen stoppen, hebben de daar gestationeerde vredestroepen een sterk mandaat nodig, dat hun onder meer toestaat te schieten om te doden als dat nodig is.
Dat heeft de Franse commandant Jean-Paul Thonier van de vredesmacht van de Europese Unie in het Congolese Bunia woensdag gezegd. In Bunia en omgeving zijn sinds het uitbreken van gevechten tussen het Hema- en het Lenduvolk begin mei al ruim 500 mensen om het leven gekomen.
Op dit moment opereren er 750 Uruguayaanse VN-soldaten in de regio onder artikel 6 van het Handvest van de Verenigde Naties, dat hun alleen het recht geeft hun wapens voor zelfverdediging te gebruiken. Om de strijdende partijen uit elkaar te houden en te ontwapenen is volgens Thonier een mandaat nodig dat uitgaat van artikel 7 van het Handvest, dat de troepen het recht geeft gericht te schieten.
De 1500 man sterke vredesmacht van de Europese Unie in Oost-Congo heeft wel het recht met scherp te schieten. De vredesmacht heeft een mandaat van drie maanden, dat afloopt op 1 september. Daarna moeten VN-troepen uit Bangladesh de taken van de Europeanen overnemen. Op 30 juni eindigt het huidige mandaat van de VN-macht in Congo en moet de Veiligheidsraad van de VN besluiten over een nieuw mandaat.
De EU-vredesmacht heeft de opdracht om de gevechten in de stad Bunia te stoppen en het vliegveld veilig te stellen voor vliegtuigen met hulpgoederen. Verder moeten de troepen burgers en medewerkers van hulporganisaties beschermen. Critici vinden dat de Europese vredesmacht zich ook moet bezighouden met de ontwapening van de strijdgroepen rond Bunia. Thonier beaamt dat dat het beste zou zijn voor de regio, maar stelt dat daarvoor binnen zijn mandaat de tijd en de middelen ontbreken.
Duitsland zegde woensdag ook toe ondersteunende troepen te leveren voor de Europese vredesmacht in het gebied. De Duitse troepen gaan zich bezighouden met transport en medische assistentie. De EU-vredesmacht bestaat voornamelijk uit Franse soldaten, maar er nemen ook Zweden en niet-Europeanen als Canadezen, Zuid-Afrikanen, Senegalezen, Nigerianen en Pakistanen aan deel.
Bunia is het toneel geweest van de bloedigste gevechten en wreedheden tegen burgers sinds de oorlog in Congo vijf jaar geleden uitbrak.