Abbas: Veto VN blokkade voor vrede
DEN HAAG – Als een permanent lid van de VN-Veiligheidsraad zijn veto gebruikt om te voorkomen dat Palestina volwaardig lid wordt van de volkerenorganisatie, worden „alle wegen naar vrede geblokkeerd.”
Dat zei de Palestijnse president Mahmud Abbas gisteren in een vraaggesprek met het persbureau ANP. Abbas was deze week voor een werkbezoek in Nederland.
De Palestijnse president wil de Veiligheidsraad in september om het lidmaatschap vragen, tenzij het vredesoverleg met Israël tegen die tijd flinke vooruitgang heeft geboekt. Als de Veiligheidsraad instemt, kan de Algemene Vergadering van de VN zich erover uitspreken. Twee derde van de 192 landen moet het voorstel dan steunen.
Algemeen wordt aangenomen dat Washington echter zijn veto in de Veiligheidsraad zal gebruiken om erkenning van de Palestijnse staat te verhinderen. Amerika’s bondgenoot Israël is een diplomatiek offensief begonnen om landen ertoe over te halen de Palestijnen niet te steunen. De Nederlandse regering heeft afwijzend gereageerd op het initiatief van Abbas.
De Palestijnen doen er volgens Abbas nu alles aan om de Amerikanen over te halen hun veto niet te gebruiken. „We hopen dat ze van gedachten veranderen.” Hoe de Palestijn op straat zal reageren op een Amerikaans veto weet hij niet. Het enige wat hij kan verzekeren is dat er „geen terugkeer naar geweld zal zijn.”
Een belangrijke voorwaarde voor erkenning is een einde aan de ruzie tussen Abbas’ Fatahpartij en haar rivaal Hamas. De partijen liggen al jaren overhoop, maar verzoenden zich tot veler verbazing eerder dit jaar. Ze kwamen onder meer overeen dat een onafhankelijke technocraat een overgangsregering zou vormen tot verkiezingen volgend jaar mei. „Ik ben dan geen presidentskandidaat”, benadrukte Abbas.
De definitieve ondertekening van het akkoord tussen Fatah en Hamas is echter uitgesteld, omdat de partijen het niet eens kunnen worden over de premier. Abbas herhaalde gisteren dat hij blijft vasthouden aan de huidige premier Salam Fayyad als leider van de overgangsregering. Hamas wil Fayyad niet; zij wil een premier uit Gaza. Toch hoopt Abbas dat de eenheidsregering er „zeer snel” komt.
Abbas was in Nederland voor wat hij een „vruchtbaar en productief” bezoek noemde. PVV-leider Wilders –Abbas zegt de naam en de man niet te kennen– weigerde in gesprek te gaan met de Palestijnse leider, onder meer omdat hij de Holocaust zou ontkennen.
De ChristenUnie, SGP en PVV riepen het kabinet eerder dit jaar op het bezoek van Abbas op te schorten totdat duidelijk is dat de Palestijnse Autoriteit niet langer zelfmoordterroristen legitimeert. De andere partijen in de Kamer steunden die oproep niet.