Verkiezingen Thailand over terugkeer Thaksin
BANGKOK (ANP/EFE) – Ongeveer 5 jaar na de militaire staatsgreep die het land in een politieke crisis stortte, zijn er zondag verkiezingen in het 66 miljoen inwoners tellende Thailand. De partij van de destijds afgezette premier, Thaksin Shinawatra, doet het goed in de peilingen.
De Thailanders kiezen 500 afgevaardigden in het parlement waarvoor zich 3700 kandidaten hebben aangemeld. Circa 40 politieke partijen dingen naar de kiezersgunst met min of meer dezelfde boodschap: we houden van het vaderland en brengen een hogere levensstandaard.
Het lot van Thailand zal echter vooral door twee partijen worden bepaald en één daarvan is Puea Thai (Van de Thai), de partij van de in 2006 afgezette premier, de in ballingschap levende Thaksin. Puea Thai wordt geleid door de jongere zus van Thaksin, Yinluck Shinawatra (44).
De andere partij is die van de gevestigde orde. Die heeft de afgelopen jaren alles in het werk gesteld om van de populist Thaksin af te komen en de protesten neer te slaan van zijn in rode hemden gehulde aanhang van arme Thais uit de provincie. De partij heet de Democratische Partij (DP) en wordt aangevoerd door premier Abhisit Vejjajiva.
Een winst van de DP zal ongetwijfeld de roodhemden tot razernij brengen. De DP is in hun ogen enkel dankzij de staatsgreep en de politieke crisis in 2008 aan de macht gekomen, want de DP heeft de afgelopen decennia nog nooit verkiezingen gewonnen. De DP loopt in de peilingen achter op Puea Thai.
Puea Thai heeft al laten weten een onderzoek tegen Abhisit te willen. Hij zou verantwoordelijk zijn voor het bloedig neerslaan van protesten van roodhemden in Bangkok, waarbij in maart en april vorig jaar bijna 100 doden en 1800 gewonden zijn gevallen. Het waren niet de enige massale protesten en straatgevechten van de afgelopen crisisjaren. Abhisits in gele kleding gestoken aanhang liet zich niet onbetuigd.
Het zou voor de premier erg pijnlijk zijn indien Thaksins zus met deze verkiezingen de weg opent voor de terugkeer van haar populistische broer naar het centrum van de macht. Ook Abhisits bondgenoten, onder wie veel militairen, ambtenaren en royalisten, reageren mogelijk niet gelaten op een winst voor Yinluck. Veel royalisten beschouwen de Shinawatras bovendien als een regelrechte bedreiging van de geheiligde monarchie.
De verkiezingsuitslagen zullen mogelijk niet alleen in het nieuwe parlement, maar ook daarbuiten tot heftige botsingen leiden. En de vorst die de eenheid van het land symboliseert, koning Bhumibol (83), is heel erg oud en heel erg ziek.