Buitenland

Londen dringt aan op ultimatum aan Iran

De Britse regering wil dat de Europese Unie een ultimatum stelt aan Iran. Teheran zou binnen een periode van twee maanden aantoonbaar moeten verzekeren dat het geen kernwapens maakt en bovendien moet het islamitische land alle steun aan „terroristische groepen” staken. Als Iran niet voldoet aan de eisen, dan verliest het alle kansen op een lucratief handelsakkoord met de unie.

Buitenlandredactie
18 June 2003 10:42Gewijzigd op 14 November 2020 00:23

Volgens The Daily Telegraph van woensdag moet een harder Europees optreden voorkomen dat er net als in de kwestie Irak weer een breuk komt met de Amerikanen. De VS willen dat de internationale gemeenschap meer de confrontatie zoekt met de islamitische machthebbers in Teheran en het land zo nodig isoleert. Dat laatste is geen optie voor Londen.

De EU heeft zich overigens eerder deze week al aangesloten bij een eis van het Internationale Atoomenergie Agentschap (IAEA). Dat riep Iran op een aanvullend protocol te tekenen bij het verdrag dat de verspreiding van kernwapens verbiedt. Zo’n stap zou IAEA-inspecteurs het recht geven meer locaties in Iran te inspecteren, ook onaangekondigd.

Teheran heeft al gezegd een protocol te willen ondertekenen, zeker omdat het naar eigen zeggen alleen vreedzame bedoelingen heeft met het nationale nucleaire programma.

In het Amerikaanse Congres pleiten sommige afgevaardigden voor een machtswisseling in Iran in navolging van Irak. De Republikeinse senator Sam Brownback kondigde een wetsvoorstel aan dat onder meer voorziet in fondsen voor „clandestiene operaties” in Iran. De Democraat Brad Sherman wil in het Huis van Afgevaardigden wetgeving introduceren die de handel met Iran beperkt.

President Bush zei enkele dagen geleden dat hij de studentenprotesten in Teheran en andere Iraanse steden steunde. Een regeringswoordvoerder benadrukte dinsdag echter dat dat niet betekent dat het Witte Huis concreet plannen smeedt voor een regimeverandering à la Irak. Volgens Richard Boucher, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Washington, is de steunbetuiging van Bush voor Irans protesterende studenten niet meer dan „een teken van morele steun.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer