Europarlement stemt niet over eurosancties
BRUSSEL (ANP) – Het Europees Parlement stemt volgende week hoogstwaarschijnlijk niet over strengere sancties voor eurolanden die zich niet aan de begrotingsregels houden.
Het Europarlement vindt het pakket voorstellen van de lidstaten niet ver genoeg gaan en wil een aanscherping. Maar Frankrijk en Duitsland blokkeren die, aldus CDA-Europarlementariër Corien Wortmann vrijdag.
Wortmann onderhandelt namens het parlement met de lidstaten. Ze hoopt nog op een doorbraak vóór maandag, maar acht die kans klein. Het Europarlement heeft de stemming al van de agenda gehaald. Mocht er tegen alle verwachtingen in alsnog een akkoord komen, dan kan het die er maandag weer op zetten. Maar Wortmann vreest dat er pas in september gestemd kan worden.
Het conflict tussen Europarlement en lidstaten draait om de positie van de Europese Commissie. Het parlement wil dat de commissie een strafprocedure in gang kan zetten als een euroland in de fout dreigt te gaan. De lidstaten zouden die procedure alleen bij meerderheid van stemmen kunnen terugdraaien.
Frankrijk en Duitsland voelen er niets voor de Europese Commissie meer macht te geven. Wortmann noemt het „onbegrijpelijk dat ze zo weigerachtig zijn, als je ziet hoe dicht we bij elkaar zijn”. Over alle andere punten in het nieuwe sanctiepakket zitten Europarlement en lidstaten op één lijn. Wortmann wijst er ook op dat uitgerekend Frankrijk en Duitsland een aantal jaren terug zelf hebben gezondigd tegen de begrotingsregels en toen via politieke druk sancties wisten te ontlopen.
Het sanctiepakket kan pas in werking treden als het Europarlement het heeft goedgekeurd. Doel ervan is te voorkomen dat in de toekomst opnieuw eurolanden in een schuldencrisis belanden, zoals met Griekenland, Ierland en Portugal is gebeurd. Deze landen moesten door de EU en het Internationaal Monetair Fonds met vele tientallen miljarden gesteund worden.