Zoon Dino kan pa Bouterse in de problemen brengen
De op Curaçao aangehouden Dino Bouterse kan zijn al minstens zo omstreden vader Dési Bouterse behoorlijk in de problemen brengen. De afdeling narcotica van de politie zegt aanwijzingen te hebben dat Bouterse junior samen met zijn vader „intensieve contacten” onderhoudt met drugsbonzen op het grootste Antilliaanse eiland.
De reputatie van de 30-jarige in het Nederlandse Steenwijk geboren Dino is haast even dubieus als die van zijn vader Dési, die in Nederland in hoger beroep bij verstek is veroordeeld tot elf jaar cel voor zijn betrokkenheid bij het verzorgen van drugstransporten. Ook Dino wordt sinds jaar en dag in verband gebracht met de handel in drugs.
In mei 1993 werd zijn naam genoemd met betrekking tot de brandstichting bij de staatstelevisiezender STVS. Die actie had te maken met wijzigingen in de legertop, waarbij een handlanger van Bouterse, senior, Iwan Graanoogst, als bevelhebber werd vervangen door de regeringsgetrouwe Arthy Gorré. Dino Bouterse ontsprong echter de dans en werd ongemoeid gelaten.
Halverwege de jaren negentig werd hij na een klopjacht in Paramaribo gearresteerd omdat hij de betrokken zou zijn geweest bij een uit de hand gelopen ruzie tussen drugsbendes. Uiteindelijk werd hij „wegens gebrek aan bewijs” en door vormfouten van justitie vrijgesproken, wat het vermoeden deed rijzen dat zijn invloedrijke vader de rechterlijke macht onder druk had gezet.
Sindsdien is Dino vooral negatief in het nieuws geweest. Ondanks zijn bedenkelijke handel en wandel in het verleden, werd hij eind 1996 door de toenmalige regering-Wijdenbosch, die door de Nationale Democratische Partij (NDP) van Dési Bouterse werd gedomineerd, uitgezonden naar de Surinaamse ambassade in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia. Dino was daar in ’goed’ gezelschap, met Rupert Christopher, ook al een vertrouweling van Bouterse, als ambassadeur.
De oud-militair en oud-minister van Defensie Christopher wordt al sinds de jaren tachtig in verband gebracht met de cocaïnehandel. Bovendien is hij persona non grata in Nederland omdat hij tijdens vredesonderhandelingen ten tijde van de binnenlandse oorlog in Suriname eigenhandig twee lijfwachten van toenmalig junglecommandoleider Ronnie Brunswijk zou hebben doodgeschoten.
Niemand keek ervan op toen een Braziliaanse onderzoekscommissie meldde dat de Surinaamse ambassade werd beschouwd als een spil in het web van grootschalige drugshandel, met Christopher, Dino en op de achtergrond zijn vader als belangrijkste pionnen. Hun namen kwamen voor in het adressenboekje van aangehouden kopstukken uit de Braziliaanse drugswereld.
Korte tijd later ontvluchtte Dino halsoverkop het Amazoneland, volgens de Braziliaanse autoriteiten omdat drugsbaronnen hem op de hielen zaten omdat zijn vader bepaalde afspraken niet zou zijn nagekomen. Volgens de officiële Surinaamse lezing was hij teruggeroepen naar Paramaribo. Een verklaring hiervoor is nimmer gegeven.
Ondanks herhaalde verzoeken van de Braziliaanse regering weigerde Suriname Christopher terug te halen naar Paramaribo. Pas nadat de regering-Wijdenbosch plaatsmaakte voor de huidige regering van president Ronald Venetiaan, werd hij vervangen door de onomstreden Sonny Hira.
In Suriname is Bouterse junior sindsdien herhaalde malen in verband gebracht met drugshandel, maar de zwakke Surinaamse justitie kon of wilde niet ingrijpen en een onderzoek instellen. Maar nadat vorig jaar juli een grote partij wapens verdween uit een depot van de veiligheidsdienst en nadat andere verdachten de naam van Dino lieten vallen, konden de autoriteiten niet meer om hem heen. Hij bleek echter voortvluchtig en werd op de opsporingslijst van Interpol gezet. Bijna een jaar wist hij uit handen van de sterke arm te blijven, totdat hij recentelijk op Curaçao tegen de lamp liep.
Uit door de politie vrijgegeven informatie blijkt dat hij had geprobeerd met een Surinaams paspoort vanuit Guyana via Trinidad onder de naam Eric Calor Curaçao binnen te komen. Toen hij door de mand viel, kwam zijn advocaat met een ander paspoort op de proppen, dat de naam Carlos Murwin Vijent droeg. Ook dat bleek vals te zijn. Pas dit weekeinde werd duidelijk dat het in werkelijkheid Dino Bouterse betrof.
De vraag is nu wat er met de zoon van de voormalige sterke man van Suriname gaat gebeuren. Zolang er vanuit Paramaribo geen verzoek tot aanhouding en uitlevering is ontvangen, blijft hij achter de tralies zitten. Mocht dit verzoek niet tijdig binnenkomen, dan kan hij of naar Trinidad, zijn laatste tussenstop, of naar Suriname worden gestuurd.
Justitie in Paramaribo zit met smart op Dino Bouterse te wachten om hem aan de tand te kunnen voelen. Maar in de Surinaamse politiek ligt het een stuk gevoeliger, omdat in regeringskringen wordt gevreesd dat zijn vervolging tot onrust kan leiden onder de omvangrijke aanhang van de Nationale Democratische Partij (NDP) van zijn vader, die alle beschuldigingen aan het adres van zijn zoon heeft bestempeld als „tamtam” en laster.