Geen dienstplicht meer in Duitsland
BERLIJN (ANP/DPA) – Duitsland stopt per 1 juli als een van de laatste NAVO-landen met de dienstplicht van jongemannen in de strijdkrachten. Met ingang van donderdag kennen binnen het bondgenootschap van 28 landen alleen nog Turkije, Griekenland, Noorwegen en Estland de verplichte militaire dienst.
In de Bondsrepubliek was in 1956 in het kader van de omstreden ‘herbewapening’ bewust gekozen voor een leger waarin alle gezonde jongemannen dienst deden. De „burgers in uniform” moesten, na de tragische ervaringen in de Tweede Wereldoorlog, voorkomen dat het leger een „staat binnen de staat” zou worden, waarop een dictator als Adolf Hitler zou kunnen leunen.
Uit rechtvaardigheidsoverwegingen was de dienstplicht echter niet meer houdbaar. Vorig jaar werd nog maar 17 procent van de jongemannen opgeroepen die een half jaar van hun leven in de Bundeswehr doorbrachten, terwijl het merendeel van de jongeren vrijuitging.
De Duitse strijdkrachten zullen in de toekomst bestaan uit vrijwilligers. Daarvoor kunnen zich zowel mannen en vrouwen opgeven, zodat beide seksen nu ook qua militaire dienst gelijk worden behandeld.
Door de afschaffing van de dienstplicht kunnen ziekenhuizen en andere zorginstellingen in de problemen komen. Die maakten decennialang gebruik van dienstweigeraars die er als goedkope arbeidskrachten een vervangende dienstplicht moesten vervullen. De Duitse regering hoopt voor dit werk tienduizenden vrijwilligers te kunnen rekruteren.