Besluiten generale synode Gereformeerde Kerken vrijgemaakt
HARDERWIJK – De generale synode van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) wordt vrijdag voorlopig afgesloten. De belangrijkste besluiten op een rij.
Moderamen – De 36 leden van de landelijke kerkvergadering van de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt kozen tijdens de eerste synodezitting op 29 januari ds. P. Niemeijer uit Den Helder tot preses (voorzitter). Het moderamen (synodebestuur) bestaat verder uit ds. H. H. J. Feenstra uit Kampen (assessor), ds. K. Harmannij uit Nijmegen (eerste scriba) en ouderling K. Y. Mollema uit Ede (tweede scriba). De synode vergaderde in de Petrakerk in Harderwijk.
Kerkelijke contacten – De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt en de Nederlands Gereformeerde Kerken (NGK) bereikten hebben een overeenstemming bereikt over de binding aan de belijdenis en de uitleg van de Schrift (hermeneutiek). De gesprekken zullen nu vooral gaan over de vrouw in het ambt en de manier waarop Nederlands gereformeerde kerken plaatselijk vormgeven aan de binding aan de belijdenis. De GKV gaan het gesprek met de Christelijke Gereformeerde Kerken (CGK) over de prediking, de visie op de gemeente, de sacramenten en de kerkelijke vermaning binnen de plaatselijke kerken en eventueel op regionaal niveau stimuleren. Verder mogen predikanten voorgaan in christelijke gereformeerde kerkdiensten, mits de eigen kerkenraad daarin bewilligt. De synode besloot ook te onderzoeken of een associatie met de Raad van Kerken in Nederland mogelijk is. Associatie houdt in dat kerken onder bepaalde voorwaarden kunnen deelnemen aan de Raad van Kerken, zonder lid te worden en gebonden te zijn aan besluiten of standpunten van de Raad.
Nationale synode – De landelijke kerkvergadering van de GKV keurde de deelname aan de nationale synode in Dordrecht in december achteraf goed. Ook zal het kerkverband meedoen aan een eventuele nieuwe bijeenkomst, „in achtneming van de eigen identiteit en verantwoordelijkheid.” De afvaardiging van de GKV zal dan het „katholiek-gereformeerde belijden naar de Schriften” inbrengen.
Homoseksualiteit – De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt doen niet mee aan de door de Nederlands Gereformeerde Kerken ingestelde studiecommissie naar homoseksualiteit en ambt. Die moet een antwoord geven op de vraag „welke weg Gods Woord wijst inzake het roepen van gemeenteleden met een homoseksuele relatie tot het ambt van ouderling of diaken.” Leden van de GKV mogen wel op persoonlijke een bijdrage leveren aan het werk van de studiecommissie. De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt blijven betrokken bij de website homoindekerk.nl, die samen met de Nederlands Gereformeerde Kerken is gelanceerd. Wel moet daarop duidelijker uitkomen dat „de seksuele omgang volgens het Woord van God verbonden is met het huwelijk van man en vrouw.”
Vrouw in ambt – De Gereformeerde Kerken vrijgemaakt gaan onderzoeken of het op grond van de Schrift geoorloofd is om vrouwen te benoemen in de ambten van diaken, ouderling of predikant. In het onderzoek, dat over drie jaar moet zijn afgerond, betrekken de GKV de resultaten van bezinning en besluitvorming van kerkenraden. Ook besteden zij aandacht aan uitspraken van verwante kerken in binnen- en buitenland over de vrouw in het ambt.
Theologische universiteit – De Theologische Universiteit Kampen (TUK) kan op termijn niet meer op eigen benen staan en overleven. Daarom gaat de universiteit de komende jaren flink investeren in professionalisering, internationalisering en samenwerking met andere universiteiten. De synode komt volgend jaar bijeen in een vervolgzitting om te praten over de financiering. De landelijke kerkvergadering sprak uit dat de benoeming van dr. Stefan Paas tot docent aan de Theologische Universiteit Kampen terecht was. Dr. Paas werd verweten dat hij in zijn dissertatie ”Schepping en oordeel” (1998) het Schriftgezag onvoldoende had gehonoreerd. De synode liet in een verklaring weten dat dr. Paas in zijn proefschrift aanhangers van Schriftkritische theorieën met hun eigen wapens heeft bestreden en daarmee in feite de Bijbelgetrouwe wetenschap heeft gediend.