„Zo komt de Waal mooier uit de verf”
DRUTEN – In september start Rijkswaterstaat met de verlaging van 120 kribben in de Midden-Waal tussen Nijmegen en Tiel. Gisteravond werd het project in Druten toegelicht.
Cultuurhistoricus F. van Hemmen relativeerde de gevolgen van de klus, die eind 2012 klaar moet zijn. „De rivier wordt natuurlijker. Het oude beeld wordt in ere hersteld.”
De kribverlaging is een van de dertig projecten van Ruimte voor de Rivier die ervoor moeten zorgen dat Nederland ook in een nattere toekomst droge voeten houdt. „Na bijna-overstromingen in 1993 en 1995 was duidelijk dat het roer om moest. Het blijven verhogen van de dijken was geen optie. Daarom werd 2,3 miljard euro uitgetrokken om er via tal van maatregelen voor te zorgen dat in 2015 de veiligheid op peil is”, liet woordvoerder Karin van Andel namens Rijkswaterstaat weten.
Een van die projecten is de verlaging van honderden kribben over de gehele lengte van de Waal. Tussen Nijmegen en Gorinchem worden de kribben aan beide zijden van de rivier met gemiddeld een meter verlaagd. Hierdoor kan het water beter worden afgevoerd, terwijl de vaargeul behouden blijft. Door deze maatregel daalt de waterstand bij hoog water met 6 tot 12 centimeter. Het project zorgt voor een verandering van het aanzicht van de rivier. Nu steken de kribben 200 dagen per jaar boven het water uit; straks is dat nog maar 100 dagen het geval. Eerst wordt het traject Nijmegen-Tiel aangepakt, later volgen de 350 kribben tussen Tiel en Gorinchem; al komen daar wellicht ook zogeheten langsdammen.
Het project wordt uitgevoerd door aannemingsbedrijf Paans uit Gorinchem. Uitvoerder Slagboom liet weten dat er een geleidelijke overgang van de krib naar de oever wordt gerealiseerd. Het baken voor de schepen wordt zo dicht mogelijk naar de rivier gehaald, noodzakelijk omdat de schippers de kribben in de toekomst minder vaak zien dan nu.
Slagboom benadrukte dat schippers, boeren en omwonenden nauwelijks last van het werk zullen hebben. Hinder voor de scheepvaart is er bijna niet, omdat er vooral op en tussen de kribben wordt gewerkt en men buiten de vaargeul blijft en de aanvoer van materialen over water plaatsvindt. Ook gaat de aannemer een open dag realiseren.
Een woordvoerder van de agrariërs wees erop dat uit proeven was gebleken dat de nieuwe kribben „aanzanding” veroorzaken. De wind zou dat zand vervolgens naar de uiterwaarden voeren, zodat de boeren schade lijden. „Een onverwachte bijkomstigheid”, gaf een woordvoerder van Rijkswaterstaat toe. „Als er sprake is van bovenmatig nadeel wordt de schade vergoed.”
Historicus Van Hemmen vertelde gisteren dat er al 2000 jaar kribben bestaan. De Romeinse aanvoerder Drusus legde ze al in ons land aan om het water te sturen en zo de Germanen onder controle te houden. „Later probeerden de mensen via dijken en kribben de rivieren verder te beteugelen. De Waal kwam zo in een strak keurslijf en werd er alleen maar wilder van. In de loop der jaren groef de rivier zich in en kwamen de kribben hoger te liggen. De rivier wordt nu dus in oude luister hersteld. Het lijkt een hele ingreep, maar er is eigenlijk niets nieuws onder de zon.”