Rode Kruis wil meer hulp voor burgers Syrië
DAMASCUS (ANP/AFP) – De president van het Internationale Comité van het Rode Kruis, Jakob Kellenberger, gaat in Syrië praten over uitbreiding van de hulp aan de slachtoffers van het geweld. Hij komt zondag aan in Damascus voor twee dagen van overleg.
„De gesprekken zullen zich concentreren op de humanitaire situatie in Syrië en de rol die het Rode Kruis bereid is te spelen teneinde hulp te geven aan de mensen getroffen door het voortdurende geweld”, aldus een verklaring van het Rode Kruis. Kellenberger spreekt onder anderen met de premier en de minister van Buitenlandse Zaken.
In Syrië is sinds maart een opstand tegen het regime van president Bashar al-Assad gaande. Daarbij vielen volgens de VN al 1100 doden en zijn 10.000 mensen opgepakt. Op 10 juni riep het Rode Kruis de Syrische regering nog op de organisatie grotere toegang te geven tot de bevolking, incluis mensen die gewond zijn geraakt of opgepakt door het leger.
De strafexpeditie van het leger in het noordwesten ging ook in het weekeinde door. De militairen sloten het grensdorp Bdama af van de buitenwereld. Bdama voorzag Syriërs van water en voedsel die naar Turkije vluchten uit angst voor het geweld. Getuigen meldden dat huizen en omliggende bossen worden afgebrand door het leger.
De Turkse regering is begonnen humanitaire hulp te sturen naar de duizenden vluchtelingen aan de Syrische kant van de grens. Water en voedsel is voor het eerst naar de vluchtelingen gebracht, meldde het Rode Kruis. Het aantal Syrische vluchtelingen in Turkije is inmiddels gestegen tot boven de 10.500.
Het regime begon een offensief in de noordwestelijke provincie Idlib nadat 120 agenten waren gedood, volgens de regering door „gewapende bendes”. Vluchtelingen en mensenrechtengroepen stellen dat ten minste een aantal van de agenten is doodgeschoten door veiligheidstroepen omdat ze weigerden te schieten op demonstranten.
Syrische dissidenten hebben zondag een Nationale Raad opgericht die het verzet tegen het Assadregime moet leiden. Hierin moeten alle gemeenschappen en politieke bewegingen worden vertegenwoordigd. In de raad zit onder anderen de bekende dissident Haitham al-Maleh.
De Amerikaanse regering onderzoekt intussen of de Bashar al-Assad kan worden aangeklaagd wegens oorlogsmisdaden, aldus een hooggeplaatste Amerikaanse functionaris. Ook wordt in Washington gekeken naar mogelijke sancties tegen de olie- en gassector, een belangrijke inkomstenbron van het regime in Damascus.