Obama’s raadslieden verdeeld over inzet Libië
WASHINGTON (ANP) – De juridische adviseurs van de Amerikaanse president Barack Obama zijn verdeeld over de vraag of de president voor het continueren van de militaire actie in Libië toestemming van het Congres had moeten vragen. Dat meldde The New York Times zaterdag. Obama besloot uiteindelijk dat hij geen goedkeuring van het Congres nodig had om steun te geven aan de NAVO-missie.
Twee juridische topadviseurs, van het Pentagon en het ministerie van Justitie, oordeelden dat het voortzetten van de actie in Libië zou neerkomen op „vijandelijkheden” en dat het Congres hiervoor toestemming zou moeten geven. Andere juridische topadviseurs van Obama, onder wie de de juridische raadsman van het Witte Huis (Robert Bauer) en het ministerie van Buitenlandse Zaken (Harold Koh) waren een andere mening toegedaan. De president besloot „na een verhit debat” het advies van de laatsten te volgen, aldus een zegsman van het Witte Huis.
Het gebeurt buitengewoon zelden volgens de krant dat een president het advies van de juridische topadviseur van Justitie naast zich neerlegt. Onder normale omstandigheden is de interpretatie van de wet door het Bureau voor Juridische Raad van het ministerie wettelijk bindend voor de uitvoerende macht.
De VS-deelname aan de NAVO-operatie in Libië duurt zondag 90 dagen. Daarmee zou de Amerikaanse deelname volgens de critici de War Powers Resolution van 1973 schenden. Volgens die wet moet een president binnen 60 dagen van het Congres groen licht krijgen voor een militaire interventie of moet het staatshoofd de troepen binnen 90 dagen terugtrekken. In een brief aan het Congres stelde het Witte Huis deze week echter dat de Amerikaanse krijgsmacht slechts een ondersteunende rol speelt in de campagne van de NAVO. Daardoor valt het dan ook niet onder de War Powers Resolution, meent de regering-Obama.
De kwestie heeft er inmiddels toe geleid dat tien leden van het Huis van Afgevaardigden president Obama voor de rechter hebben gedaagd. De zeven Republikeinen en drie Democraten menen dat de Amerikaanse deelname aan de strijd in Noord-Afrika illegaal zonder steun van het Congres. In de aanklacht die woensdag is ingediend bij een federale rechter in Washington vragen ze de rechter verdere deelname aan de missie te verbieden.