Economie

Nederlandse banken beperken risico’s

AMSTERDAM – Nederlandse financiële instellingen lopen maar weinig direct risico bij een eventueel faillissement van Griekenland. Zij hebben hun investeringen in de Zuid-Europese natie de afgelopen tijd sterk teruggebracht.

Redactie economie
16 June 2011 07:30Gewijzigd op 14 November 2020 15:26
Foto ANP
Foto ANP

Dat blijkt uit een inventarisatie onder banken en verzekeraars. ING bezat een jaar geleden nog voor 3 miljard euro aan Griekse staatsobligaties, maar verkleinde dit pakket daarna tot 1,4 miljard. ABN AMRO heeft eveneens 1,4 miljard aan investeringen in de betrokken EU-lidstaat uitstaan, maar dan in de vorm van kredieten aan enkele overheidsbedrijven zoals de nationale spoorwegen.

SNS Reaal heeft haar belangen in Griekenland volledig afgebouwd. De verzekeraars Delta Lloyd en Aegon beschikken in hun portefeuille over respectievelijk 120 miljoen en 5 miljoen euro aan Grieks overheidspapier. Deze belangen staan in schril contrast met die van de Franse banken. Alleen al Crédit Agricole heeft 24,5 miljard euro in Griekenland zitten.

Omdat kredietbeoordelingsbureau Moody’s vreest dat Crédit Agricole flink zal verliezen op deze vorderingen, dreigde het gisteren de kredietwaardigheid van de bank te verlagen. De Franse banken Société Générale en BNP Paribas kregen een zelfde waarschuwing.

Een bijdrage van financiële concerns aan de steun voor Griekenland kan alleen als het reddingsfonds voor eurolanden wordt verdubbeld tot 1500 miljard euro. Dat zegt de president van De Nederlandsche Bank (DNB), Nout Wellink, in een vandaag verschenen interview met het Financieele Dagblad. „Als je deze risico’s neemt, moet je een vangnet bouwen.”

Nederland en Duitsland pleiten in het EU-overleg voor het laten doorrollen van de schulden. Dat plan zal alleen slagen als de private partijen op volledig vrijwillige basis meedoen, benadrukt Wellink, in lijn met de opvatting van de Europese Centrale Bank (ECB). Bij dwang zullen de kredietbeoordelaars dat aanmerken als wanbetaling door de Grieken, wat mogelijk heftige reacties oproept binnen de Europese financiële sector. De problemen kunnen dan ook overslaan naar andere probleemlanden, zoals Portugal, Ierland en Spanje, aldus de DNB-president.

Ondertussen neemt de sociale onrust in Griekenland verder toe, wat het moeilijker maakt de noodzakelijk ombuigingsmaatregelen te verwezenlijken. De politie raakte gisteren in het centrum van Athene slaags met betogers die zich verzetten tegen de bezuinigingen. Agenten gebruikten traangas om de menigte uiteen te drijven. Naar schatting waren enkele tienduizenden mensen op de been. De politie greep in toen de betogers stenen en yoghurt gooiden naar agenten. De demonstranten belaagden ook het ministerie van Financiën. Zij bekogelden het gebouw met brandbommen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer