Britse veteraan wint proces om Golfsyndroom
Britse oorlogsveteranen die strijden om genoegdoening omdat zij zeggen het Golfsyndroom te hebben opgelopen, hebben vrijdag een flinke stap voorwaarts gemaakt.
Het hooggerechtshof bepaalde dat het ziektebeeld van een 44-jarige ex-soldaat verband houdt met zijn dienst in de Golfoorlog van 1991. Dat meldde vrijdag de Britse omroep BBC.
De rechter maakte wel duidelijk dat dit geen algemene officiële erkenning betekent. Volgens hem moet elk geval individueel worden bekeken. Het Britse ministerie van Defensie heeft het bestaan van een Golfsyndroom altijd ontkend en gaat vermoedelijk in beroep.
Het departement erkent wel dat sommige soldaten ziek zijn teruggekeerd, maar weigert van een specifiek syndroom te spreken. Eerder had een ambtenaren-rechtbank de soldaat, Shaun Rusling, al in het gelijk gesteld. Rusling raakte na de oorlog chronisch vermoeid en werd in 1995 op medische gronden arbeidsongeschikt verklaard.
Het Golfsyndroom is een omstreden ziektebeeld. Sommige artsen denken dat veelvoorkomende klachten als vermoeidheid, koorts, misselijkheid en depressie te wijten zijn aan stress, het inademen van rook bij in brand gestoken olievelden en uranium dat verwerkt is in wapens. Anderen vermoeden dat de vaccinaties die de soldaten bij hun vertrek kregen er debet aan zijn.