Doodstraf Iraanse dissident opgeheven
De Iraanse dissidente professor Hashm Aghajari is vrijdag in hoger beroep veroordeeld tot vier jaar cel. Aghajari werd in november nog veroordeeld tot de doodstraf omdat hij tijdens een toespraak het Iraanse regime en de islam zou hebben beledigd.
Dat heeft zijn vrouw Zahra Behnudi vrijdag gezegd. Volgens Behnudi mag de hoogleraar Geschiedenis ook vijf jaar lang geen academische activiteiten uitvoeren.
Aghajari staat in het streng islamitische Iran bekend om zijn seculiere zienswijze. Vorig jaar juni beschuldigde hij in een toespraak enkele functionarissen ervan een fundamentalistische versie van de islam te willen invoeren.
De veroordeling van Aghajari leidde tot protesten in het hele land en tot internationale verontwaardiging. Onder die druk besloot het hooggerechtshof uiteindelijk dat er een nieuwe uitspraak moest komen.
In de Iraanse hoofdstad Teheran gingen studenten donderdag voor de derde achtereenvolgende dag de straat op om te betogen tegen de conservatieve geestelijkheid. Leden van religieuze burgerwachten sloegen vanaf motoren met prikstokken op de demonstranten in. De politie trad ook op tegen de demonstranten, maar hield eveneens de burgerwachten tegen. Een burgerwacht liep een steekwond op. De ongeregeldheden, die ’s avonds uitbraken, duurden tot vrijdagochtend vroeg.
De geestelijk leider van Iran, ayatollah Ali Khamenei, dreigde met harde maatregelen als er geen eind komt aan de demonstraties. „Als de Iraanse natie besluit de relschoppers aan te pakken, dan zal zij dat doen op de manier waarop zij dat op 14 juli 1999 deed”, zei Khamenei, verwijzend naar het harde neerslaan van het studentenprotest in 1999 waarbij minstens één demonstrant om het leven kwam.
Volgens getuigen scandeerden de demonstranten donderdag leuzen als „Khamenei, de verrader, moet hangen” en „Het geestelijk regime nadert zijn einde.” Ook gooiden ze stenen en molotovcocktails naar de oproerpolitie, die de demonstranten bij tijden hun gang liet gaan. Een deel van de duizenden omstanders nam de leuzen van de demonstranten over en omwonenden lieten de deur van hun huis open, zodat demonstranten naar binnen konden vluchten als burgerwachten of de politie hen op de hielen zaten. De politie hield tachtig betogers aan.
In juli 1999 leidde een studentenprotest tegen de conservatieve geestelijke leiding van Iran tot de hevigste straatgevechten in Teheran sinds het uitbreken van de islamitische revolutie in 1979. Een deel van de demonstranten heeft gezegd het protest tot juli te zullen voortzetten. De demonstranten hebben ook opgeroepen tot het aftreden van president Mohammad Khatami, omdat die er niet in slaagt de door hem gewenste democratische hervormingen door te voeren.