De Jager: Miljardenstrop bij omvallen Griekenland
DEN HAAG (ANP) – Nederland kan een financiële strop tegemoet zien van „vele tientallen miljarden euro’s” als de eurolanden hun hulp aan Griekenland staken en het land daarmee in een totale financiële chaos belandt. Dat blijkt uit een brief van minister Jan Kees de Jager van Financiën aan de Tweede Kamer.

Als Nederland niet meer meedoet met het hulppakket, stokken automatisch alle leningen van Europese Unie (EU) en Internationaal Monetair Fonds (IMF), omdat die bij unanimiteit worden verstrekt. Dat leidt waarschijnlijk tot een „wanordelijke default” van de Griekse overheid, die dan leningen niet meer kan terugbetalen.
Het risico dat de problemen daarna overslaan naar andere eurolanden als Ierland, Portugal en zelfs Spanje is groot, aldus De Jager. De directe schade voor Nederland loopt dan al snel in de vele tientallen miljarden euro’s, maar kan nog veel groter worden als Nederland daardoor weer in een economische recessie schiet.
De Jager stuurt zijn brief ter voorbereiding op het Kamerdebat van dinsdag. De Kamer is bijzonder sceptisch over verdere hulp aan Griekenland. Het kabinet is afhankelijk van de steun van de PvdA omdat gedoogpartner de PVV alle hulp wil staken.
De Jager schetst in zijn brief nog twee andere scenario’s waarin ook risico’s zijn voor de Nederlandse belastingbetaler, maar die zijn in zijn ogen minder groot. „Evenals een aantal collega’s vind ik het absoluut geen aantrekkelijk vooruitzicht om verdere steun aan Griekenland te verstrekken. Nog minder aantrekkelijk is echter de optie dat niet te doen en de risico’s die daarmee gepaard gaan”, schrijft hij.
De Jager heeft een voorkeur voor een scenario waarin de Grieken aanvullende hulp krijgen van EU en IMF en Europese banken, verzekeraars en pensioenfondsen tegelijkertijd de looptijd van hun leningen aan Griekenland verlengen. Er wordt al gesproken over een extra lening van 80 miljard euro, waarbij 25 miljard gedekt zou worden doordat de private partijen hun leningen door laten lopen.
De Jager noemt dergelijke bedragen niet. Wel heeft hij al eerder aangegeven dat het zijn sterke voorkeur heeft dat de private sector een steentje bijdraagt aan de redding van Griekenland. Dat is ook het standpunt van de Duitse regering en de Bondsdag.
De Tweede Kamer is bijzonder kritisch over nieuwe hulp aan Griekenland. PVV en SP zijn niet tevreden met de brief die minister Jan Kees de Jager van Financiën maandag aan de Kamer stuurde en blijven eisen dat de hulp wordt gestaakt. Ook de PvdA is nog niet overtuigd.
PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk zegt dat hij dinsdag in het Kamerdebat zeker nog niet akkoord kan gaan. „Geen blanco cheque. We zullen de minister vragen als inzet te kiezen dat de banken hun bijdrage fors leveren, dat is een voorwaarde voor voortgezette leningen van publiek geld. De minister zal met een onderhandelingsresultaat terug naar de Kamer moeten voordat Nederland er ja of nee op zegt.”
PVV-leider Geert Wilders verwijst naar dreigementen van De Jager afgelopen vrijdag, dat Nederland mogelijk niet zou instemmen met nieuwe steun aan Griekenland. Wilders twittert nu: „De Jager weer voor de bijl. Eerst stoer suggereren ”geen steun aan Griekenland”. Nu - met bangmakerij - trekt hij toch weer de portemonnee!” Wat Wilders betreft gaat er „geen euro meer naar de Grieken” en verdwijnt hun land „als een haas uit de eurozone”.
SP-Kamerlid Ewout Irrgang noemt de eisen van de Jager „volstrekt onvoldoende”. Het verlengen van de looptijden van de leningen van banken en pensioenfondsen wendt volgens hem geen „faillissement” af.