Buitenland

China: monniken niet opgepakt, maar opgeleid

PEKING (ANP/RTR) – Een groep van 300 Tibetaanse monniken wordt door China niet illegaal vastgehouden, maar opgeleid. Dat zei een woordvoerder van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken donderdag. China kreeg internationale kritiek, omdat de monniken van het klooster in Aba (Ngaba in het Tibetaans) in april werden opgepakt.

9 June 2011 15:04Gewijzigd op 14 November 2020 15:20
Vlag van Tibet (l.) en China. Foto ANP
Vlag van Tibet (l.) en China. Foto ANP

„Het is legaal om religieuze zaken in de gaten te houden en het dagelijkse religieuze leven te beschermen”, aldus de woordvoerder. „Deze casus over gedwongen verdwijningen bestaat niet. Voor zover wij weten onderwijst de lokale overheid de medewerkers van het klooster over het juridisch systeem in ons land.” De monniken leren onder meer dat bezoek aan prostituees niet is toegestaan, evenals het nuttigen van alcohol, gokken en het bekijken van porno.

In maart stak een monnik in het klooster zichzelf in brand. Daarna braken ongeregeldheden uit tussen de lokale bevolking en de politie. De onrust hield weken aan. Volgens getuigen en mensenrechtenactivisten worden sindsdien ongeveer 300 mensen vermist. Zij verblijven volgens de activisten in heropvoedingskampen.

De zogeheten werkgroep voor gedwongen of niet-vrijwillige verdwijningen van de Verenigde Naties stelde woensdag vragen over de kwestie aan China. „We moedigen de autoriteiten aan een volledig onderzoek uit te voeren naar de doorlopende praktijk van gedwongen verdwijningen”, aldus een verklaring van de werkgroep, waarin ook wordt gevraagd naar de verblijfplaats van de monniken.

China riep de werkgroep op zonder vooroordelen te werk te gaan. De woordvoerder van het ministerie vroeg de VN om „objectiviteit en eerlijkheid”.

China lijfde Tibet 60 jaar geleden in bij de Volksrepubliek. Klachten over discriminatie en onderdrukking van Tibetanen worden door Peking altijd van de hand gewezen. De communisten stellen dat zij voorspoed brengen, onder meer door Chinees onderwijs en door werkgelegenheidsprojecten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer