Buitenland

Miljoenen stromen binnen bij rebellen Libië

ABU DHABI (ANP/RTR) – De Libische rebellen die zich verzetten tegen dictator Muammar Kaddafi, hebben donderdag miljoenen euro toegezegd gekregen van Italië en Koeweit. Italië verstrekt 400 miljoen euro in cash en brandstof aan Benghazi, het bolwerk van het verzet. Koeweit is goed voor bijna 125 miljoen euro.

9 June 2011 13:06Gewijzigd op 14 November 2020 15:20
Franco Frattini. Foto EPA
Franco Frattini. Foto EPA

Volgens de rebellen is 2 miljard euro nodig om de komende vier maanden door te komen. „We moeten de mensen in Benghazi hun salaris betalen”, aldus Abdurrahman Mohamed Shalgham, de voormalige Libische minister van Buitenlandse Zaken die zich bij de rebellen heeft aangesloten. Hij hoopt dat de bevroren Libische tegoeden in het buitenland beschikbaar worden voor de rebellen.

Italië gaat de 5,5 miljard euro die Libië op Italiaanse banken heeft gezet, gebruiken als onderpand voor een lening. Ongeveer 250 miljoen euro wordt tegen zachte voorwaarden aan de rebellen geleend. De rest van de toegezegde hulp komt in de vorm van brandstof naar Benghazi.

De toezeggingen werden gedaan op een bijeenkomst van Westerse en Arabische landen in de Verenigde Arabische Emiraten. Daar was ook de rebellenminister van Olie en Financiën, Ali Tarhoni. Hij stelde dat er een financieringsmechanisme moet komen om de rebellen te helpen. Als daar geen afspraken over worden gemaakt, „dan is deze bijeenkomst een totale mislukking”, aldus Tarhoni.

Volgens de minister zijn de rebellen spoedig in staat meer dan 100.000 vaten olie per dag op te pompen in het oosten van Libië. Voor het uitbreken van het grootschalige verzet tegen Kaddafi in februari produceerde Libië 1,7 miljoen vaten per dag. Het merendeel daarvan werd geëxporteerd naar Europa. De rebellen stelden de afgelopen weken vooralsnog niet toe te kunnen komen aan de olieproductie.

De Nationale Overgangsraad in Benghazi krijgt langzaam maar zeker steeds meer internationale steun. Frankrijk en Groot-Brittannië zijn al wekenlang de grootste steunpilaren. Donderdag liet China weten dat de rebellen daar welkom zijn, waardoor nu niet alleen meer contact is met het regime in Tripoli. Ook ging donderdag voor het eerst een staatshoofd naar Benghazi. De Senegalese president Abdoulaye Wade gaat daar in gesprek met afgevaardigden van de raad.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer