„Taugé wordt streng gecontroleerd”
AMSTERDAM (ANP) – De productie van kiemgroente zoals taugé gaat gepaard met grotere risico’s op de besmetting met bacteriën dan die van andere groente en wordt daarom sterk gecontroleerd. Dat zei een woordvoerder van het Productschap Tuinbouw zondag in reactie op de melding uit Duitsland dat besmette kiemgroente mogelijk de bron is van de EHEC-epidemie.
„Van kiemgroente is bekend dat er microbiologische risico’s bestaan. Bij de kweek worden daarom zeer veel hygiënemaatregelen genomen”, aldus de woordvoerder. „De installaties worden volkomen gedesinfecteerd en de zaden worden in gesteriliseerde bakken alleen aan schoon drinkwater en schone lucht blootgesteld. Dit hele proces wordt zorgvuldig en veelvuldig gecontroleerd.”
Kiemgroentes zijn de eerste scheuten die ontstaan uit zaadjes of bonen die met water in aanraking zijn gekomen. Taugé en alfalfa vormen samen de meerderheid van de 21 soorten kiemgroente die voor consumptie worden gebruikt. Ook kiemen van bijvoorbeeld erwten, linzen en bonen horen hierbij.
Er zijn in Nederland ongeveer tien bedrijven gespecialiseerd in de productie van kiemgroente. „Deze bedrijven zijn volkomen gecertificeerd en zijn ervan overtuigd dat een besmetting bij hen niet kan voorkomen”, aldus de woordvoerder. „Zij willen nu vooral snel bevestiging of de kiemgroentes echt de bron van infectie zijn en, als dat zo is, hoe de besmetting op het betreffende bedrijf heeft kunnen ontstaan.”