Buitenland

Amerikanen onschendbaar voor Internationaal Strafhof

De Veiligheidsraad van de Verenigde Naties heeft donderdag ingestemd met de verlenging van de immuniteit van Amerikanen voor het Internationaal Strafhof (ICC). De Verenigde Staten hadden daartoe een resolutie ter stemming ingediend bij de raad. Frankrijk en Duitsland onthielden zich donderdag van stemming. Ook Syrië wenste zich niet uit te spreken over de omstreden Amerikaanse resolutie.

DPA/ANP/AFP
12 June 2003 19:03Gewijzigd op 14 November 2020 00:22

De Amerikaanse houding ten aanzien van het Internationaal Strafhof heeft de verhoudingen tussen Europa en de VS op scherp gesteld. Washington liet er weinig twijfel over bestaan dat het verbeteren van de door de oorlog tegen Irak verstoorde relatie met Europa afhing van de stemming van donderdag.

De VS beschuldigen de Europese Unie ervan Amerikaanse pogingen te frustreren om Amerikaanse militairen die dienen in internationale vredesmachten te beschermen tegen vervolging door het Internationaal Strafhof (ICC). Washington vreest dat zijn militairen en diplomaten in het buitenland slachtoffer kunnen worden van politiek gemotiveerde aanklachten.

De VS steunen het ICC daarom niet en wil met individuele landen akkoorden sluiten om uitlevering van elkaars onderdanen te voorkomen. Zulke afspraken zijn al met 37 landen gemaakt, vooral met arme landen in Afrika, Azië, Latijns–Amerika en Oost–Europa. De Europese landen verzetten zich tegen die afspraken en vinden dat de VS de taak van het ICC frustreren, nog voor de eerste verdachte is voorgeleid.

Bij de stemming vorig jaar in de Veiligheidsraad waren vijftien lidstaten voor onschendbaarheid en nul tegen. De VS hadden toen gedreigd hun veto uit te spreken over toekomstige VN–vredesmissies. De resolutie waar donderdag over werd gestemd bevat dezelfde tekst als die van vorig jaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer