Buitenland

Aantal NAVO–bases met 40 procent omlaag

De NAVO–landen hebben donderdag afgesproken het aantal militaire bases van de verdragsorganisatie met 40 procent te verminderen. Dit blijkt uit een verklaring die de minister van Defensie van de NAVO–partners na een vergadering in Brussel hebben uitgegeven.

RTR
12 June 2003 16:44Gewijzigd op 14 November 2020 00:22

Voor het regionale hoofdkwartier in het Limburgse Brunssum verandert er vrijwel niets. Brunssum blijft een van de gezamenlijke regionale hoofdkwartieren, samen met Napels en de maritieme basis in Lissabon. De Duitse NAVO–vliegbasis in Geilenkirchen, vlak over de Nederlandse grens met Limburg, blijft. Over die basis is veel te doen, onder meer in verband met geluidsoverlast voor Nederlandse omwonenden in Schinveld en Brunssum.

Verder komen er zes ’lagere’ commandoposten, drie in Zuid– en drie in Noord–Europa. Onder meer Griekenland en Spanje verliezen een of meerdere bases. Volgens de minister wordt de NAVO „effectiever” en zullen de veranderingen „zo spoedig mogelijk” worden doorgevoerd.

De beslissing vloeit voort uit de noodzaak de structuur van het bondgenootschap aan te passen aan de nieuwe veiligheidssituatie die de laatste jaren is ontstaan. De commandostructuur van de NAVO is de afgelopen tien jaar, sinds het einde van de Koude Oorlog, nauwelijks veranderd. Nu het bondgenootschap na de ineenstorting van de Sowjet-Unie minder een afschrikwekkende en defensieve functie heeft, moet de NAVO worden veranderd in een macht die in staat is snelle en beslissende slagen uit te delen als een van de bondgenoten wordt aangevallen.

Secretaris–generaal van de NAVO Robertson verklaarde voor het begin van de vergadering donderdag dat „dit een nieuwe NAVO is, een veranderde NAVO”. Volgens waarnemers is de eenheid binnen het bondgenootschap inmiddels redelijk hersteld, na de crisis als gevolg van de oorlog in Irak. In maart weigerden enkele NAVO–leden akkoord te gaan met defensieve steun aan NAVO–lid Turkije, dat om bescherming vroeg naar aanleiding van de op handen zijnde Amerikaanse aanval op Irak. Robertson wist toen toch een akkoord te bewerkstelligen, maar de kwestie sloeg diepe gaten in de eensgezindheid van het bondgenootschap.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer