Buitenland

Omstreden kandidaten in verkiezingen Peru

LIMA (ANP) – Peru is diep verdeeld over de twee kandidaten die zondag tegenover elkaar staan in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. De rechtse Keiko Fujimori, dochter van de autoritaire oud-president Alberto Fujimori, en de linkse nationalist Ollanta Humala roepen buiten hun aanhang grote weerzin op.

2 June 2011 19:46Gewijzigd op 14 November 2020 15:15
Foto EPA
Foto EPA

Uit peilingen blijkt dat de helft van de Peruanen niets moeten hebben van de twee kandidaten. „Peru moet kiezen tussen kanker en aids”, zei Mario Vargas Llosa, voormalig presidentskandidaat en winnaar van de Nobelprijs voor Literatuur in 2010, over de twee politici.

Dat Humala en Keiko Fujimori in april het beste scoorden in de eerste ronde, was voor een groot deel het gevolg van een verkeerde strategie in het gematigde kamp. Oud-premier Pedro Pablo Kuczynski en het voormalig staatshoofd Alejandro Toledo visten uit dezelfde vijver met hun pleidooi voor het voorzetten van het economisch-liberale beleid van de niet herkiesbare president Alan Garcia. Het gevolg was dat de gematigde Peruanen verdeeld stemden, waardoor noch Toledo noch Kuczynski de tweede ronde haalde.

De 48-jarige oud-militair Humala bereikte vijf jaar geleden ook al de tweede ronde. Hij moest het toen afleggen tegen Garc¡a. Humala maakte toen een verkeerde inschatting door vriendschappelijke banden aan te knopen met de in Peru zeer impopulaire Venezolaanse president Hugo Chávez. Voor veel kiezers was dat reden om Humala de rug toe te keren.

Dit keer heeft hij meer kans om president te worden. Hij spreekt niet langer de harde nationalistische en anti-kapitalistische taal waarmee hij eerder particuliere investeerders uit binnen- en buitenland op de kast joeg. Armoedebestrijding is nog steeds een prioriteit van Humala, maar hij vergelijkt zichzelf nu liever met de centrumlinkse oud-president van Brazilië, Luiz Inácio Lula da Silva, dan met Chávez.

Verder kan het voor Humala een voordeel zijn dat hij het niet tegen een gematigde politicus moet opnemen, maar tegen de uitgesproken rechtse Fujimori, de favoriet van veel zakenlieden. Haar vader Alberto Fujimori zit in de gevangenis wegens mensenrechtenschendingen en corruptie. Tegenstanders van de 36-jarige Keiko waarschuwen dat als zij president wordt, haar vader vanuit de gevangenis zal meeregeren.

In de laatste peilingen heeft Fuj¡mori een voorsprong van circa 2 procentpunt. Reden voor Vargas Llosa om zich met tegenzin achter Humala te scharen en te waarschuwen dat democratisch Peru gevaar loopt, als Fuj¡mori zondag wint.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer