FNV vraagt aandacht voor Melkertbanen
Melketiers dreigen volgens de vakcentrale FNV tussen wal en schip te vallen door bezuinigingen van het kabinet op het minimabeleid.
De FNV vindt dat de overheid haar afspraken niet nakomt over het regulier maken van gesubsidieerde arbeidsplaatsen. „Dat zullen we het kabinet dan ook direct inwrijven tijdens onze kennismaking op 3 juli”, aldus FNV-bestuurster A. Jongerius woensdag.
Door bezuinigingen in de nieuwe Wet werk en bijstand worden gemeenten volgens Jongerius gedwongen goedkope oplossingen te zoeken om mensen via gesubsidieerde arbeid aan het werk te helpen. „Deze mensen zullen bijvoorbeeld wel weer werk krijgen aangeboden, maar dan met behoud van uitkering. Terwijl ze nu als Melketier 100 tot 130 procent van het minimumloon verdienen”, verklaarde Jongerius.
De FNV-bestuurster wijst op de afspraken die eind vorig jaar tussen het kabinet, werkgevers- en werknemersorganisaties zijn gemaakt. In een centraal akkoord is toen afgesproken dit jaar 10.000 mensen met zogeheten instroom-doorstroombanen bij onder meer gemeenten, in de zorg en het onderwijs daadwerkelijk een reguliere arbeidsplaats te verschaffen.
„Vijf maanden later blijkt dat daar echter weinig van terechtkomt”, stelde Jongerius. Uit telefonische enquêtes die de FNV heeft afgenomen bij tachtig grotere gemeenten (met meer dan 40.000 inwoners) blijkt dat vooralsnog voor 2611 Melketiers concrete plannen zijn om ze te laten doorstromen naar een niet-gesubsidieerde baan. Ruim zes van de tien gemeenten kunnen volgens de vakcentrale echter nog geen aantallen of streefcijfers noemen.
Verder zou driekwart van de gemeenten een vacaturestop hanteren voor gesubsidieerde banen. Jongerius: „Dat is tegen de afspraken in die we eind vorig jaar hebben gemaakt, maar gemeenten kiezen er blijkbaar voor om op deze manier alvast in te spelen op de bezuinigingen.”
Volgens de FNV-bestuurster wordt het voor nieuwe werklozen moeilijker om via een gesubsidieerde baan terug te keren op de arbeidsmarkt. Zij noemt het kabinetsbeleid onverantwoord in een tijd van oplopende werkloosheid. Een tijd waarin „de vacatures niet meer als rijpe appeltjes aan de bomen hangen.”