Buitenland

Amnesty: geweld in Ivoorkust gaat door

LONDEN/ABIDJAN/DEN HAAG (ANP) – Het politieke geweld in Ivoorkust gaat door. Gewapende aanhangers van president Alassane Ouattara maken zich schuldig aan aanvallen op echte of vermeende volgelingen van zijn voorganger Laurent Gbagbo.

25 May 2011 06:56Gewijzigd op 14 November 2020 15:07

Dit stelt Amnesty International (AI) in een woensdag gepresenteerd rapport. De mensenrechtenorganisatie eist dat Ouattara die schendingen van de mensenrechten publiekelijk veroordeelt. Zijn zwijgen tot nu toe kan door zijn aanhangers worden uitgelegd als groen licht om ermee door te gaan, aldus AI.

Volgens Amnesty hebben beide partijen in het conflict zich de afgelopen zes maanden schuldig gemaakt aan oorlogsmisdaden en misdaden tegen de mensheid. Ouattara en Gbagbo twistten sinds de presidentsverkiezingen in november over de vraag wie de gang naar de stembus heeft gewonnen. Die strijd heeft aan bijna drieduizend mensen het leven gekost. Hoofdaanklager Luis Moreno Ocampo van het Internationaal Strafhof (ICC) in Den Haag doet onderzoek naar misdaden in Ivoorkust.

Amnesty heeft meer dan honderd schokkende getuigenissen verzameld over buitengerechtelijke executies, marteling en verkrachtingen. De Republikeinse Krachten van Ivoorkust (FRCI), die Ouattara in maart heeft gesticht, zouden honderden mannen hebben geëxecuteerd op basis van hun etnische afkomst of politieke voorkeur. Een vrouw uit Duékoué, waar een van de grootste bloedbaden plaatsvond, vertelde dat drie jongens van zo’n vijftien jaar oud voor haar ogen werden doodgeschoten.

Het leger van Gbagbo op zijn beurt heeft een dichtbevolkte wijk laten bombarderen van Abidjan, de grootste stad van het West-Afrikaanse land. Gbagbo-getrouwe milities vermoordden politieke tegenstanders door autobanden om hun nek te hangen en in brand te steken. Zij hadden het vooral gemunt op mensen met islamitische namen of kleding. Ouattara is afkomstig uit het voornamelijk islamitische noorden, Gbagbo uit het voornamelijk christelijke zuiden.

Ouattara slaagde er in april in de strijd in zijn voordeel te beslechten, daarbij geholpen door de VN en door Franse troepen die Gbagbo arresteerden. Volgens Amnesty heeft een groot deel van de bevolking trauma’s opgelopen door de bloedige gewapende strijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer