Buitenland

„Westen moet meer voor oppositie Jemen doen”

AMSTERDAM (ANP) – Het Westen, inclusief Nederland dat een erg goede reputatie heeft in Jemen, moet veel meer doen om het Jemenitische regime onder druk te zetten. Dat beklemtoonden dinsdag twee Jemenieten, Mohammed al-Haroni en Nezar al-Hebshi, die via sociale media oppositie voeren tegen het regime van president Ali Abdullah Saleh.

24 May 2011 16:27Gewijzigd op 14 November 2020 15:07
Ali Abdullah Saleh. Foto EPA
Ali Abdullah Saleh. Foto EPA

Beiden waren op bezoek in Amsterdam in verband met hun wetenschappelijk werk aan de universiteiten van respectievelijk Tromso (Noorwegen) en Sanaa (Jemen), maar de revolutie in Jemen overschaduwde dat. Al-Hebshi betoogde dat hij met circa 250 mensen, onder wie zeventig in Jemen zelf, de toestand in zijn land in kaart brengt en dat er mogelijk meer dan tweehonderd van deze netwerken zijn. Om de ‘facebookrevolutionairen’ uit alle rangen, standen en stammen in Jemen op één lijn te krijgen is de Coördinerende Raad van de Jeugdrevolutie voor Verandering (Ccyrc) op Facebook actief. De Ccyrc heeft recentelijk opgeroepen tot internationale actie tegen Saleh.

Tienduizenden demonstranten gaan sinds januari in Jemen de straat op. Dinsdag was dat het geval bij het ministerie van Binnenlandse Zaken in Sanaa.

Al-Haroni meende dat de in het afgelopen weekeinde weer gestrande bemiddelingspoging van landen op het Arabische schiereiland geen vruchten afwerpt. „Waarom zou het absoluut geregeerde Saudi-Arabië Jemen aan democratie willen helpen?”. Saudi-Arabië wil alleen dat de revolutie in Jemen niet overslaat naar de rest van het schiereiland.

De oppositie in Jemen kijkt volgens al-Haroni ook niet naar Saudi-Arabië voor initiatieven voor democratie, maar wel naar landen als Nederland, dat lange tijd een goede ontwikkelingsrelatie met Jemen heeft gehad. Nederland heeft volgens al-Haroni als democratie ook goede naam gemaakt door tijdens deze revolutie als een van de eerste landen de handen af te trekken van Salehs regime.

Dat staat op instorten volgens de Facebookactivisten, maar om levens te sparen moet Salehs regime sneller verdwijnen. Zo zouden tegoeden van Saleh bevroren moeten worden en zou er veel meer diplomatieke druk moeten komen, niet van de golfstaten, maar van westerse mogendheden. Die tonen te weinig belangstelling voor Jemen, enkel omdat het arm is.

De ‘facebookrevolutionairen’ zijn ervan overtuigd dat Salehs tijd voorbij is en dat zijn vertrek geen burgeroorlog inluidt. „Jemen is meer verenigd dan ooit.” En de massale demonstraties tegen het regime blijven vreedzaam, ondanks het kolossale wapenbezit in het land. Saleh ziet nu dat Hosni Mubarak na diens aftreden in Egypte wordt vervolgd. Saleh poogt de macht te houden, onder meer door chaos te creëren. Daarbij verliest hij overigens terrein. Volgens al-Hebshi heeft hij nog slechts de macht in een derde van het land, inclusief Sanaa.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer